Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Без дебат депутатите решиха 25 март да е последният работен ден на парламента

В края на миналата година стана ясно, че армията на САЩ ще започне да получава чисто нови танкове от серия М1 „Абрамс“ трето поколение. Танкът, който досега се смяташе за най-добрият в света, ще получи такива подобрения и модернизация, че ще запази световното си превъзходство. Министерството на отбраната на САЩ вече обяви, че за производството на новите танкове Abrams M1A2 SEPv3 корпорацията „Дженерал Дайнамикс Ланд Системс“ ще получи договор на стойност 4, 62 млрд. долара. Договорът трябва да бъде изпълнен до юни 2028 г.

По време на операцията „Свобода на Ирак“ са идентифицирани редица проблеми, свързани с танка „Абрамс“, като неговата големина, тегло (което досега е 72 т), мощност и защита. Моделът от трето поколение ще предложи на армията нова система за защита на танка и екипажа, комуникация и огнева мощ, но той ще бъде отворен за всяка „зряла технология“, която армията счита за оперативно съвместима. 

Подобренията в новия американски танк „Абрамс“ ще се съсредоточат върху правилното и икономично разпределение на електрическата енергия в управлението на танка, интегрираната защита срещу взривни устройства, нова спомагателна силова установка, вградена система за обучение и данни за боеприпасите. Сред новостите е и усъвършенстването на средствата за комуникация с цел подобряване на тактическите връзки на бойното поле с останалите екипи на танковата бригада.

На практика новият танк „Абрамс“ ще получи въоръжение и технологии от четвърто поколение, той ще може да стреля денем и нощем независимо от метеорологичните условия да открива и унищожава дронове. На практика, както казват  американските военни експерти, този танк ще може да унищожава всичко и ще бъде най-смъртоносната бойна платформа на XXI век.

Освен огневата мощ, в която на първо място е 120-мм оръдие, оръжейната станция, системата, изстрелваща 40-мм боеприпаси и други бойни способности, „Абрамс“ ще бъде снабден и с уникалната система за защита, известна като Trophy.

Системата е създадена от израелския концерн  Rafael Advanced Defense Systems. Тя има за цел да защитава военната техника от ракети и снаряди. Системата Trophy се състои от радиолокационна станция, управляващ компютър и две самозареждащи се пускови установки. Тя гарантира 360-градусова защита на танковете и другата бронирана техника.

  • След като радарът е открил летящата към танка ракета, компютърът изчислява траекторията и дава заповед на пусковите установки да я унищожат, като изстрелват метални топки срещу ракетата.

Компанията  Rafael е разработила и облекчен вариант на Trophy за защита на по-леки бронирани машини от типа на „Брадли“ и „Страйкър“ и самоходните артилерийски установки. 

Trophy е система за активна защита на танковете от противотанкови ракети и снаряди, дори и от ракети, които се изстрелват от изтребители или вертолети. На практика системата покрива танка с невидима честотна полусфера, улавяйки с радара всяка заплаха и унищожавайки всички изстреляни срещу него ракети или снаряди. Системата е въведена на въоръжение в израелската армия през 2011 г. и е монтирана на танка „Меркава“.

По всичко личи, че новият „Абрамс“ се доближава плътно до все по-настоятелното искане на танкистите за по-малки екипажи и повече защита, висши технологии и електроника. ТУК

Най-ново

Единична публикация

Избрани