Информационен център на Министерство на oтбраната

Бенямин Нетаняху: Голяма победа на десницата след изборите в Израел

izrael

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху обяви "голяма победа" за своя блок на десницата на проведените парламентарни избори. Според предварителните данни базирани на екзит половете в Израел, десният "Ликуд" на Нетаняху печели най-много места в 120-местния Кнесет.

Във Фейсбук Нетаняху написа, че израелците са дали "голяма победа на десницата и на Ликуд под моето водачество".
Според данните  "Ликуд" остава най-голямата политическа сила в Израел. Очертава се управляващата партия да получи 31 – 33 места в 120-членния парламент. На второ място се нарежда партията "Йеш атида“ на опозиционния лидер Яир Лапид, която се очаква да получи 16 – 18 мандата. Според екзит половете блокът на партиите, които се противопоставят на Нетаняху, ще вземат 59 места в парламента, докато блокът, който иска да запази дългогодишния премиер на поста му, ще получи 53 – 54 мандата. Това означава, че Нетаняху би могъл да сформира мнозинство, ако подкрепящата заселниците партия "Ямина", се съгласи да се присъедини към коалиция на досегашния премиер.

Нетаняху, който е най-дългогодишният премиер на Израел проведе кампанията си, базирайки я на успешната ваксинационна кампания. Досега около половината от 9-милионното население на Израел е получило ваксини срещу КОВИД-19.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top