Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йенс Столтенберг: В България наблюдаваме модела на поведението на Русия от последно време

[post-views]
Столтенберг: Няма реално изтегляне на руски сили от северната част на Украйна

NATO Secretary General Jens Stoltenberg,,В България наблюдаваме модела на поведението на Русия от последно време.“ Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в отговор на журналистически въпрос по повод шпионския скандал у нас  на пресконференция в края на двудневната срещата на външните министри от алианса в Брюксел.  

Йенс Столтенберг повтори вчерашните си думи, че алиансът изцяло подкрепя усилията на България да се бори със зловредната дейност на Русия, както и че НАТО следи отблизо разследването на българските служби за шпионския скандал.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

,,НАТО извършва протекция на квалифицираната информация, много, много сериозно. Това което виждаме е, че Русия се опитва да подкопае демократичните институции, да се намесва във вътрешната политика и да засили разузнавателната си дейност.“

Столтенберг припомни, че вчера е обсъдил въпроса в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, а външният ни министър Екатерина Захариева е информирала лично колегите си днес по темата. Според генералния секретар въпреки натиска да се ангажира с диалог, Русия прибягва към репресии вътре и агресия навън.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

,,Искаме незабавно освобождаване на Алексей Навални и арестуваните демонстранти. Русия дестабилизира съседите си – Украйна, Грузия, Молдова. Тя подкрепя репресиите в Беларус.‘‘

Столтенберг каза още, че Русия продължава да разполага с нови и опасни ядрените оръжия и припомни, че е необходим нов колективен договор,  включващ в обхвата си повече оръжия, в който да участват и страни като и Китай. Генералният секретар НАТО не смята Китай за враг, но определи надигането мукато заплаха. Позиция по темата Китай взе и държавният секретар на САЩ Антани Блинкън. Той  предупреди министрите че Пекин е заплаха за Запада, но увери, че Съединените щати няма да принудят никого да избира на коя страна да застане.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани