Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военна подготовка и уроци по родолюбие за ученици от VIII до Х клас

[post-views]
Военна подготовка и уроци по родолюбие за ученици от VIII до Х клас

Нова национална програма, свързана с патриотичното възпитание бе одобрена от Министерския съвет на заседание на 24 март 2021 г.

Програмата е ориентирана към патриотичното възпитание и гражданското образование на учениците и ще се изпълнява съвместно от Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната.

Част от дейностите по програмата, организирани и изпълнявани от Министерството на отбраната, целят придобиване на първоначални знания и умения по военна подготовка; надграждане на знания по военна история; развиване на лидерски умения и комуникативни способности на учениците; придобиване на знания и умения за оказване на първа медицинска помощ и други.

gvardejci_deca

Заниманията по военна подготовка ще се провеждат в Националния военен университет „Васил Левски“ – град Велико Търново. Там учениците ще се обучават на военна топография, военна история, ще се запознаят с основни моменти от устава на войсковата служба на Въоръжените сили, както и ще участват в щафетни и състезателни игри и практическа подготовка.

По Националната програма на Министерството на образованието и науката и на Министерството на отбраната „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ се предвиждат още дейности като – събиране на информация, свързана с личности и/или паметници, посветени на бойната слава на Българската армия; провеждане на интервюта с наследници на участници във войните; грижа за войнишки паметник или паметник, посветен на личност; разработване на информационни материали, свързани с историческото минало на Българската армия; изготвяне на програма за тържествено отбелязване на Деня на храбростта и празника на Българската армия и др.

Програмата ще се изпълнява през учебната 2021/2022 година, а бюджетът по нея е в размер на 500 000 лева. Тя ще обхваща ученици от VIII до X клас в около 2000 училища в страната.

***

НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА И НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА „ИЗУЧАВАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ И ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ“ може да видите тук

Най-ново

Единична публикация

Избрани