Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов британски кораб пази подводните кабели от руски подводници

[post-views]

uk_traurПо жизненоважните жици минава информация за милиарди, както и военни данни

Британският кралски флот ще строи нов кораб за защита на критично важните подводни кабели, съобщи Би Би Си. Министърът на отбраната Бен Уолъс предупреди, че Русия е „проявила дълбок интерес“ към кабелите около Европа и Великобритания ще бъде изложена на риск без допълнителни мерки.

Според информация на Би Би Си стотици хиляди километра подводни кабели обикалят света, осигурявайки интернет и комуникационни връзки между нациите и континентите. Британското министерство на отбраната заяви, че те са „жизненоважни за глобалната икономика и комуникациите между правителствата“ и са изложени на риск от саботаж поради „подводна война“

Новият британски кораб за наблюдение на океана ще бъде снабден „с усъвършенствани сензори и ще носи редица дистанционно управлявани и автономни подводни дронове, които ще събират данни“. Плавателният съд с персонал от 15 души и който трябва да влезе в експлоатация през 2024 г. ще извършва операции както във Великобритания, така и в международни води. Той ще може да подкрепя и други отбранителни задачи, включително учения и операции в Арктика, която ще става все по-оспорвана зона.

Подводните кабели носят над 90% от световните комуникации – включително финансови трансакции на стойност трилиони долари всеки ден. Нараства опасението, че тези подводни артерии могат да бъдат уязвими за атака.

Британски и американски военни и разузнавачи предупреждават за руски подводници, които „действат агресивно“ близо до подводните кабели на Атлантическия океан. Според експерти зависимостта на САЩ и Запада от тези интернет жици може да бъде стратегическа уязвимост. Т о-ва е следствие както от географията, така и от възхода на международната цифрова икономика. За сравнение Русия не разчита толкова много на кабелите и разполага със значителен флот от шпионски подводници, предназначени да ги експлоатират.

По време на студената война морското дъно бе осеяно с военни комуникационни кабели и со-нарни решетки. Днес обаче списъкът включва и интернет кабели, които пресичат океаните. Около 99% от трансокеанския трафик на данни преминава през металните нишки, включително финансови трансакции, електронна поща, социални медии и, разбира се, военни комуникации.

Експертът Аарън Амик твърди, че за да стигнат до кабел на морското дъно, руснаците разполагат с уникални миниподводници за дълбоки гмуркания с ядрено захранване. Те разполагат с плъзгачи, които им помагат да се закрепят на дъното, и специални механични ръце, за да работят по специалните жици. Подводниците могат да извършват проверки или да режат кабелите на труднодостъпни места.

Тези шпионски подводници обаче не могат да стигнат до целта си сами, а трябва да бъдат придвижени от по-голяма. В повечето случаи тя охранява малката, която може да стои на дъното в продължение на дни или може би седмица, преди да се издигне, за да се качи под корема на голямата подводница.

Сравнително редовно интернет кабелите са удряни от корабни котви, но това обикновено се случва в плитки води, където ремонтите са сравнително бързи. С шпионски подводници с дълбоки гмуркания Русия може да работи на дълбочина най-малко 1 км. Тези жици се случва и да бъдат прекъснати, както например по време на урагани и други бедствия. Ураганът Сан-ди, ударил Източния бряг на САЩ, което причинило срив в трафика на данни между Европа и САЩ за часове наред. Други бедствия са земетресения и подводни свличания на земни маси.

Естествено в публичното пространство няма твърди доказателства, че Русия в момента провежда операции срещу западни подводни кабели. Но безспорно е, че Русия продължава да инвестира масово в способността си да го прави.

През 1858 г., когато е инсталиращ първият подводен кабел, изпращането на съобщение през Атлантическия океан е отнело близо 18 часа

Днес най-бързите кабели могат да прехвърлят данни със скорост над 25 терабайта в секунда -повече от два пъти по-го-лямо количество информация, генерирана от космическия телескоп Хъбъл всяка година. Затова подслушването на тези кабели може да осигури на чуждестранните лидери ценна информация, докато прекъсването им може значително да забави комуникацията между САЩ и съюзниците в НАТО – може би дори до месеци.

Данните могат да се извличат директно от подводните кабели. Това става най-лесно по време на процеса на производството им, когато може да се поставят в тях специални „задни врати“ за събиране на информация. Подобни уязвимо-сти съществуват и в сухопътните места, където жиците се свързват към наземни мрежи.

Китайските власти разглеждат контрола върху подводната инфраструктура като част от по-широко стратегическо състезание за данни. Анонимен представител на Китайската комунистическа партия обясни, че „макар подводните кабели да са бизнес, това е и бойно поле, откъдето може да се получи информация“. Преди години тайвански мозъчен тръст предупреди, че при ранни етапи на китайско нашествие на острова Пекин може да прекъсне подводните кабели на Тайван, изолирайки го от САЩ и регионалните съюзници.

Експерти настояват, че САЩ трябва да искат по-силна защита на подводната инфраструктура в международното право, включително криминализиране на атаки срещу подводни кабели.

Поставянето на подводни кабели е бизнес за милиарди, а всеки отделен проект често продължава с години, отбелязва Си Ен Ен. В избора на най-добри места за кабелите сред най-добрите опции са тези на големи дълбочини, тъй като там е най-безопасно за данните. Нещата стават по-сложни около бреговете и там, където кабелите се включват в наземната инфраструктура.

Кабелите се изолират с кевлар, стоманени нишки и полипропилен срещу досег със скали и въздействието на водата. Тежестта на тези подводни кабели също е огромна, така например дългият 6600 километра Мареа кабел от Билбао до Вирджиния тежи над 4000 тона.

Източник: в.“24 часа“

Най-ново

Единична публикация

Избрани