Информационен център на Министерство на oтбраната

Снежна одисея в Родопите

rodipi_21-101Воини изграждат зимни хижи и иглута по време на „Родопи-21”

Раница, от която при нужда мигновено излиза и се издува балон, пази човека от затрупване от лавина. Иновативната върхова технология, действаща по подобие наiglu_101

въздушните възглавници в автомобилите

беше демонстрирана по време на съвместната подготовка „Родопи-21”. В мащабната снежна одисея, която започна на 15 март и продължава до 27 март, участват над 240 военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк в Смолян и други формирования и военни структури. Има и участници от Румъния и Словения. Демонстрациите на способности бяха наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Сухпътните войски генерал-майор Михаил Попов, който е и офицер, планиращ учението, както и от заместник-командира на СВ бригаден генерал Валери Цолов. Провеждащ учението е командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров, а директор – заместник-командирът на полка подполковник Стефан Димов.

По върховете на Родопите зимата още не си е отишла, снегът продължава да трупа на парцали, а температурата е около минус 8 градуса. Тишината се нарушава само от бръмченето на рактрака и моторната шейна, които също имат свои задачи по време на подготовката.

На височина над 2000 м под вр. Голям Перелик

rodopi_21-101снежната белота е покрита от мъгла

За екипите от 101-ви алпийски полк обаче това е естествена среда, в която пълноценно демонстрират върховите си способности.

На един от учебните центрове воините под ръководството на началника на учебния център за планинска подготовка майор Данаил Карабов изграждат съоръжения за бивакуване в зимни условия – зимна хижа, пещера, заслон и иглу. Снежното иглу се изготвя от 4–5 добре подготвени военнослужещи за 3 ч, казва офицерът. Първоначално воините утъпкват снега, след което го режат с триони на блокове с размери 80 на 40 на 50 см. Подреждат блоковете спираловидно, като оформят купол. Вътре могат да се подслонят 6–8 военнослужещи.

Друг вид защитно съоръжени е снежната хижа. Тя се изгражда, когато снегът е сух и не позволява да се оформи на блокове. „Снежната хижа се прави като 6–7 подготвени военнослужещи определятrodopi_21 центъра, забиват сондата и започват да хвърлят сняг, а

двама със снегоходки утъпкват снега

След като се направи куполът, започваме да издълбаваме вътрешността, така че да остане отвътре един празен балон, където да се поместят военнослужещите”, обяснява майор Карабов. За проверка на здравината един боец се качва на купола, който издържа тежестта му без проблеми. „Тези съоръжения са предвидени за нощуване и оцеляване в планината. Задължително в иглуто се слага шалте за термоизолация, а хората ползват спални чували, които издържат до минус 22 градуса. Всеки боец трябва да е облечен с термобельо, да има топли ръкавици, шапка, резервни дрехи за подмяна, особено rodopi_21-101когато има повече действия и преходи. В иглуто е достатъчно да се запали свещ и отвътре започва обледяване, заглаждане, за да няма никакви фуги и да е пълна изолацията. Когато навън температурата е минус 20 градуса, вътре е нула и ви се струва, че е топло”, обяснява полковник Кацаров.

На други учебни центрове воините алпийци демонстрираха придвижване със ски в зимни условия с пълно бойно снаряжение с ръководител инструктора от Центъра за планинска подготовка на 101-ви полк младши сержант Трендафил Кехайов. Шестима военнослужещи – четирима българи и двама словенци, представиха

скиспускане по неутъпкан сняг

на стръмен склон. В края на демонстрациите алпийците под ръководството отново на майор Карабов издириха затрупан под лавина, оказаха му първа помощ и го евакуираха с моторна шейна.rodopi_21

Пред гостите бяха демонстрирани елементи на екипировката и оборудването на алпийците – скиорски комплекти, снегоходки, лавинна лопата, сонда, както и лавинен уред за дистанционно търсене на затрупани под лавина. Демонстрирани бяха и лавинните раници на алпийците. С помощта на балона, който за част от секундата се пълни с въздух, човек по-трудно би потънал в лавината, а и по-лесно може да бъде открит от спасителите. Комплектът от раницата и лавинния уред вдига до 90 процента възможността да изровим човека жив от лавината, споделиха алпийци.

101_sheinaНовост има и във въоръжението на полка. Част от бойците имат модернизирани в българско предприятие автомати „Калашников”. Дървеният приклад е заменен с пластмасов, с регулируема дължина. Полуложата е от алуминий, а върху оръжието има пикатини-релса. На нея е монтиран колиматорен мерник (мерник тип „червена точка” – б. р.), а може да се прикачат и други уреди.

„Наистина оценявам това, което правите. Аз съм реалист и виждам колко още много трябва. Целта ни е с командването на Сухопътните войски тази тенденция да се затвърди.

Това е нашият дълг към вас”

обърна се към воинския строй адмирал Ефтимов след демонстрацията на способности. „Много е специфичен вашият труд. Скоро ще започне да се подготвя 43-тият контингент за Афганистан, половината от който е от 101-ви полк. Тоест военнослужещи от планината, от снега, ще отидат в други условия. Искат се наистина отговорност, дисциплина, много ентусиазъм. Бъдете здрави”, каза началникът на отбраната.

 

eftimov_rodopi_21Адмирал Ефтимов: Полкът е пример за ролята на сержантския корпус

Когато говорим за 101-ви полк искам да посоча, че той е пример за ролята на сержантския корпус в армията. Това каза адмирал Ефтимов пред журналисти след края на демонстрацията ана способности. „Един от начините за намаляване на влиянието на некомплекта е засилването на ролята на сержантския корпус, какъвто той трябва да бъде в една професионална армия. Офицерите трябва да се насочат към командване, управление, планиране на учения, тренировки и други действия, а сержантският корпус да заеме своето подобаващо място и да изгражда основата на подготовката в Българската армия”, изтъкна началникът на отбраната.

Той допълни, че тази година конкурсите за набиране на нови военнослужещи ще бъдат насочени предимно в Сухопътните войски. „Дал съм своето разпореждане около 85 процента от местата, които се обявят 2021 г. да бъдат за СВ. Те ще бъдат насочени към формированията, които имат най-много задачи, най-много изисквания, естествено – декларираните формирования”, заяви началникът на отбраната.

„Аз съм впечатлен от способностите на 101-ви алпийски полк. Както всички се уверихме – в тежки зимни условия изпълняват плана на учението, демонстрираха способности по бивакуване, оцеляване по няколко различни способа, след което извършване на преход в тежки зимни условия, оказване на помощ на пострадал от лавина. И това е само една малка част от учението”, заяви адмирал Ефтимов. Той похвали усилията на генерал-майор Попов, бригаден генерал Цолов, полковник Кацаров, за успеха на учението и подобаващото оборудване на алпийците. По повод на обновлението на въоръжението началникът на отбраната сподели, че е радостно, „че това се извършва в български предприятия, за да нагодят този надежден автомат „Калашников” към нуждите на всяко едно специфично формирование”.

За съжаление, модернизацията на екипировка, въоръжение, специфично имущество за алпийския полк не върви толкова бързо, колкото на мен ми се иска, каза генерал-майор Попов. „Но в СВ има още 15 поделения. И аз балансирам между изискванията на всички. Доволен съм от това, което са направили колегите с парите, които им бяха отпуснати. Работим в условията на доста сериозни финансови ограничения за продължаване на тази тенденция”, допълни той. Имаме и подкрепата от ръководството на МО, че това, което искаме, ще бъде изпълнено, заяви командирът на СВ. Той посочи, че излиза заповед за набиране на нови 159 военнослужещи за СВ, като 20 от тях са за алпийския полк. Според него за преодоляване на некомплекта във войската ще са необходими още 5–6 години.

Адмирал Ефтимов посочи, че са в ход занятията и ученията във Въоръжените сили. „Подготовката на армията продължава в реални условия, при спазване на мерките за опазване на живота и здравето на военнослужещите, правим каквото можем в тази обстановка”, изтъкна той.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top