Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Котаракът на Рей Бредбъри” – отвъд американската мечта

[post-views]
„Котаракът на Рей Бредбъри” – отвъд американската мечта
1_cover_K_Nikolov

„Котаракът на Рей Бредбъри” (изд. „Жанет 45”) е силно автобиографична и болезнено лична книга. Вселената на Кольо Николов* (роден през 1941 г.). Проследява перипетиите на семейството му след преместването им в Лос Анжелис, срещите и преживяванията на писателя с живописни герои от времето, докато сменя няколко работи: типичните за емигранта нископлатени и на смени, докато го поддържат спомените и борбата за живота на съпругата му, актрисата Виолета Павлова, която изгубва.

Сред незабравимите му срещи са тези с писателя легенда Рей Бредбъри. Той има щастието да общува с него отблизо през последните му години. Разказите му предизвикват и тъга, и смях, пълни с човечност. Много от героите му са емигранти, безработни и бездомници, таксиметрови шофьори, бивши затворници, все хора от другата Америка, забравените деца на бляскавия град под буквите „Холивуд”. Книгата се връща и към спомените в България, в стара София с писателските и интелектуалните й среди. Творбата на Кольо Николов е и портрет на цяло едно общество, в което и падналите имат мечти. Чувствителен и интелигентен хумор в една писателска изповед, който предизвиква смях през сълзи…

*Авторът е работил в различни медии, сред които в. „Народна младеж и „Студентска трибуна, БНР и БНТ. У нас е едно от най-популярните писателски имена от 60-те и 70-те години с много заглавия зад гърба си. „Котаракът на Рей Бредбъри с разкази от последните 30 г. е своеобразен трибют към американската литературна легенда и Лос Анжелис, града, който двамата споделят.

Най-ново

Единична публикация

Избрани