Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежение: Украйна обвини Русия, че струпва войски по границата

[post-views]
Дезинфо: Украинската мобилизация е геноцид срещу рускоезичното население

russia_ukraina

Ново напрежение между Украйна и Русия. Киев твърди, че Москва е започнала да мобилизирала въоръжените сили в Крим и  да струпва войска по общата им граница. По повод украинските твърдения САЩ предупредиха Русия да се избягва политиката на „сплашване“.

Според украинското военно разузнаване Русия се подготвя да изпрати военни части в сепаратистките региони Донецк и Луганск в Източна Украйна с мотив, че е застрашена сигурността на гражданите там. Към опасенията на Украйна се присъединиха и редица западни страни, сред които и САЩ, които предупредиха Москва да се откаже от политиката на сплашване. 

Нед Прайс – говорител на Държавния департамент:

„Опасенията ни се основават на ескалация и руската агресия в Източна Украйна. Разбира се, че сме загрижени за всеки опит на Русия да сплаши своите съседи и нашите партньори, от които Украйна е част „.

По повод украинските твърдения Москва отговори, че може да разгърне въоръжените си сили на нейна територия както пожелае, а военните маневри не представляват никаква заплаха. Външният министър на страната Сергей Лавров от своя страна предупреди Украйна срещу евентуална ескалация. Изглежда опасността от нова ескалация на насилието е голяма, след като Пентагонът  постави силите си в Европа в повишено внимание, заради „потенциална неизбежна криза“. Припомням, че войната в Източна Украйна между силите на Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти започна месец, след като Москва анексира Кримския полуостров през 2014 г. Макар и да затихна конфликтът, в който до този момент са загинали 13 хиляди души, той продължава и днес, като от началото на годината зачестяват съобщенията за епизодични сблъсъци.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани