Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Киномания в надлъгване с пандемията

[post-views]
Киномания в надлъгване с пандемията

На 8 април от 19,00 ч. в зала 1 на НДК се открива поредното издание на фестивала Киномания с филма на режисьора Ивайло Христов „Страх”.
Засега програмата е въпрос на надлъгване с вълните на пандемията, но на сайта на фестивала www.kinomania.bg са всички новости за прожекциите и актуализиране на датите, заглавията, събитията и акцентите на събитието.

Дигитализираното издание на филма „Ханът и империята” със Стойко Пеев като хан Аспарух ще отбележи 40-годишнината от създаването на НДК

На 12 април пък отново в същата зала и час се чества 40-годишнината от откриването на НДК с ексклузивната прожекция на филма „Ханът и империята”. Това е дигитализираната версия на трилогията на режисьора Людмил Стайков „Хан Аспарух” със Стойко Пеев в главната роля, заснет за 1300-годишнината от създаването на българската държава.

Самият фестивал отдава почит на големия режисьор Федерико Фелини, носител на „Оскар” за цялостно творчество във връзка със стогодишнината от рождението му (2020 г.), като ще представи преди откриването си няколко знакови негови филма: „Казанова”, „Сатирикон”, „Рим”, „Сладък живот” (откъдето тръгва и понятието „папараци”), „8 ½”. Ще видим легендите на европейското кино през ХХ век, предпочитания му актьор Марчело Мастрояни, Доналд Съдърланд, Анук Еме, Клаудия Кардинале, Анита Екберг. В рамките на Киномания ще бъде представен и документалният „Фелини на духовете” на режисьорката Селма Дел’Олио, специално създаден по повод на юбилея на режисьора, която проследява търсенията му в посока на спиритичното, мистериозното и езотеричното.

Марчело Мастрояни и Анита Екберг в „Сладък живот“

Сред акцентите на Киномания са шпионският трилър „Сянката на шпионина” с талантлвия Бенедикт Къмбърбач и най-новият филм на режисьора Андрей Кончаловски „Скъпи другари”. Работата на режисьора Доминик Кук по първото заглавие се базира на истинската история на Гревил Уин, британски бизнесмен, вербуван от МИ6 и ЦРУ по време на Студената война. Той трябва да си сътрудничи със съветския шпионин Олег Пенковски с кодовото име Ironbark, който има секретна информация за СССР, свързана основно с Карибската криза.
„Скъпи другари” на Кончаловски е черно-бяла драма, която ни пренася през 1962 г., когато съветските власти потушават с насилие мирна демонстрация на работници в Новочеркаск. Убити са 26 души, а много са ранени. Случаят се потулва, но след 30 г. архивите разкриват трагедията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани