Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

41-ият ни контингент се завърна здрав от Афганистан

[post-views]
41-ият ни контингент се завърна здрав от Афганистан

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посрещна военнослужещите на летище „София”

41-вият ни военен контингент в Афганистан се завърна в България от мисията си в Афганистан в неделя вечерта. Военнослужещите веднага преминаха прегледи във ВМА и всички се оказаха с отрицателни тестове за коронавирус.

На летище „София” контингентът беше посрещнат от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Добре дошли на родна земя. Изключително съм щастлив да ви посрещна в пълен състав. Вие показахте, че можете да бъдете гъвкави, адаптивни, че на терен можете да препланирате мисията, да се предислоцирате не един, а два пъти, да поемате различни задачи, да проявите отговорност и дисциплина”, обърна се адмирал Ефтимов към воините от контингента. Той поздрави военнослужещите от името на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната. „Опитът, който натрупахте в тези трудни условия, ще ви позволи да изпълнявате още по-добре задълженията си. Чакат ви нови предизвикателства, както в мисии и операции зад граница, така и в развитието на способности на Българската армия на родна земя”, изтъкна адмирал Ефтимов. Българските военнослужещи бяха посрещнати и от командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

По време на мисията българските военнослужещи изпълняваха задачи по охрана на вътрешния периметър на 3 бази на територията на Афганистан – летище „Кандахар”, база „Далке” и летище „Баграм”. Те изпълняваха и щабни задачи в щаба на мисията и носеха дежурства в командния и в базовия оперативен център. „Най-трудното по време на мисията беше, че нямаше традиционното приемане на отговорностите между контингентите. Два пъти се наложи да започнем от нула изпълнението на задачите, да създаваме съответната организация, да разработваме инструкции и задължения”, заяви командирът на контингента полковник Тодор Тодоров.

41-ият ни контингент се завърна здрав от Афганистан

Отличие за командира

Командващията на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров връчи от името на министъра на отбраната почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги” – II степен на националния командир на 41-ия военен контингент в Афганистан полковник Тодор Тодоров. „Благодаря ви за високото чувство на дълг и за отговорността, проявени под ваше командване в изпълнението на една от най-сложните и тежки задачи по време на мисията, а именно предислоцирането на българския военен контингент от база „Далке” до база „Летище Баграм”, изтъкна генерал-лейтенант Тодоров.

Най-ново

Единична публикация

Избрани