Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Виена готова за домакин на среща Байдън-Путин

[post-views]
Байдън призова Путин да намали напрежението с Украйна и му предложи среща

Идеята за диалог на върха бе дадена от президента на САЩ, който бе инициатор на телефонен разговор с руския му колега

Австрия е готова да предостави своята територия за евентуална среща между президентите Владимир Путин и Джо Байдън, заяви представител на австрийското външно министерство пред кореспондент на ТАСС. „Решението дали да се проведе такава среща, кога и къде е въпрос на споразумение между двете страни. Австрия, разбира се, винаги ще бъде на разположение на преговарящи на високо ниво от всякакъв вид“, добавил представителят. Срещата трябва да се проведе във Виена, защото „Австрия не е член на НАТО, но тя е онази част от Запада, която се отнася дружелюбно към Русия“, коментира пред „Взгляд“ немският политолог Александър Рар. Домакинство предложи и Хелзинки.

По време на телефонен разговор във вторник вечерта Джо Байдън е предложил на Владимир Путин да се срещнат в „трета страна“, съобщиха както Белият дом, така и Кремъл. Това е вторият разговор помежду им, първият бе на 26 януари след встъпването в длъжност на Байдън и разговорът продължи 36 минути. Този път инициатор на разговора е бил Байдън.

Той е изразил безпокойство от струпването на руски военни части по границата с Украйна и е призовал Русия да намали напрежението. Подчертан е бил и „непоколебимият ангажимент на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, добави ТАСС. На свой ред Путин е изложил подхода на Москва към решаването на конфликта върху основата на Минския комплекс от мерки.

Двамата президенти са обсъдили различни регионални и международни теми. Пресслужбата на Кремъл посочва, че Байдън е изразил заинтересованост от нормализирането на двустранните отношения и от установяването на стабилен и предсказуем диалог по най-острите проблеми като стратегическата стабилност и контрола на въоръженията, иранската ядрена програма, ситуацията в Афганистан и климатичните промени. Байдън е завил още, че целта му е „изграждане на стабилни и предсказуеми отношения с Русия в съответствие с интересите на САЩ“

Той също е дал да се разбере, че САЩ ще действат твърдо при защита на националните си интереси в отговор на руски действия като кибератаките и намеса в изборите.

Кремъл смята, че е преждевременно да се говори по подробностите за възможна среща между президентите Путин и Байдън, предаде ТАСС. Агенцията цитира президентският говорител Дмитрий Песков, според когото „това е ново предложение, то трябва да се проучи, ще се направи анализ. Лидерите се договориха, че темата за такава среща ще се обсъжда по-нататък по дипломатическите канали“, каза Песков пред журналисти.

Междувременно посланикът на САЩ Джон Съливан бе поканен на среща с президентският помощник Юрий Ушаков, предаде РИА „Новости“. Казано му бе, че „ако американската страна на фона на думите на Байдън за подобряване на отношенията с Русия предприеме нови неприятелски отношения във вид на санкции, руската страна ще реагира по най-решителен начин“.

„Всички страни разбраха, че война в Донбас ще доведе до катастрофа, затова американците сами решиха да тръгнат към деескалация на конфликта. Съдейки по реакцията на Киев, украинците са били помолени да направят крачка назад“, така Александър Рар коментира разговора Байдън Путин.

Източник: в.“Дума“

Най-ново

Единична публикация

Избрани