Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън и Меркел с демарш до Путин

[post-views]
Байдън и Меркел с демарш до Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел поискаха от Русия да изтегли войските си по границата с Украйна на фона на изостряне на ситуацията в района. Байдън и Меркел бяха единни в мнението, че трябва да се поиска от Русия да спре започналото струпване на войски по източната граница на Украйна, за да се постигне деескалация на обстановката, заяви в комюнике говорителят на Меркел.

Joint press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg, US Secretary of State Antony J. Blinken and US Secretary of Defense Lloyd J. Austin III

САЩ и съюзниците им от НАТО са разтревожени от струпването на руски войски близо до Украйна и на полуостров Крим, който Москва анексира от Киев през 2014 г. През тази седмица Русия и Украйна започнаха едновременно военни учения, а министрите на външните работи и на отбраната от НАТО проведоха извънредна среща чрез видеоконферентна връзка, за да обсъдят засиленото военно присъствие на Русия до границата с Украйна.

Целта на състоялия се във вторник телефонен разговор на американския президент Джо Байдън с руския му колега Владимир Путин беше да се подчертае, че действията на Русия ще имат последствия, заяви вчера говорителката на Белия дом Джен Псаки, цитирана от Ройтерс. По време на разговора, състоял се по инициатива на американския президент, Байдън предложи на Путин да бъде организирана среща на върха „в трета страна през следващите месеци“, за да се „изгради стабилна и предвидима връзка с Русия“, съобщи във вторник Белият дом.

В съобщението за телефонния разговор се посочва още, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат „твърдо“, за да защитят националните си интереси в отговор на такива действия на Русия, като кибератаки и намеса в избори, припомня Ройтерс. Същевременно Байдън уверил Путин, че иска да изгради „една стабилна и предвидима връзка с Русия, в съответствие с американските интереси“. Междувременно САЩ отмениха изпращането на два военни кораба в Черно море, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Преминаването на плавателните съдове през Босфора, предвидено за сряда и четвъртък, е било анулирано и Анкара не е била уведомена за евентуално отлагане на разполагането на корабите в Черно море, според Анадолската агенция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани