Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Да направиш от плода цвете Карвинг- изкуство, което владеят малцина

[post-views]
Да направиш от плода цвете Карвинг- изкуство, което владеят малцина

Капитан Тодор Вачев от авиобаза Граф Игнатиево е член на Международния кулинарен съюз в Лондон, печели златен и бронзов медал от състезания.

Знаете ли какво е карвинг? Не, не отваряйте чичко Гугъл, който знае всичко, за да разберете. И аз доскоро нямах представа за това понятие, но неведнъж съм виждал официални трапези по официални поводи и празници в армията, подредени сякаш са в  Лувъра. А сред тях цветя, направени от плодове, направо истински шедьоври, които някаква вътрешна сила, пленен от красотата им, те възпира  да изконсумираш. А чичко Гугъл казва, че карвинг (на английски: carving, букв. „резбарство, резба“) е древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната. Първите сведения за него са от Азия, счита се че родината му е Тайланд, след това се разпространява в Китай, Япония и тръгва по света. Оказва се, че у нас тези, които го владеят, се броят на пръсти. Сред тях е и капитан Тодор Вачев, началник на секция „Продоволствено осигуряване“ в авиобаза Граф Игнатиево. Той не само го владее, а е корифей в тази област. Заради професионализма си получава покана да стане член на Международния кулинарен съюз със седалище в Лондон и приема. Участва в няколко международни състезания по карвинг, като едно от последните е в Струмица, Северна Македония. На международните форуми печели златен и бронзов медал.

„В авиобаза Граф Игнатиево ръководя екип от изключителни професионалисти, за които удоволствието от добре приготвената храна е съизмеримо със задоволството и усмивките на излизащите хора от столовата“, казва капитан Тодор Вачев. Признава, че се е увлякъл по карвинг  покрай готвачката Мария Комитова. Купил си т.нар. тай-нож, другият инструмент, който използва е длето, гледал клипове по интернет, свързал се с хора в България, които практикуват карвинг и така започнало всичко. Според него това е продължение на естественото му увлечение  към вкусната, добре приготвена и поднесена с финес храна. А карвингът, смята той, може да се използва за всякакъв вид събитие, защото го прави по-обогатено и с артистично докосване. „Същността на това изкуство е, че на всеки плод и зеленчук може да му се придаде  красив, елегантен и хубав вид – например цвете, плетеница, шевица и т. н.“, пояснява капитанът. И добавя, че абсолютно всичко може да се направи от даден плод или зеленчук. Той си измисля формите, като единственото ограничение е само въображението. От тиква или диня става прекрасно цвете. А най-хубавите рози се изработват от червено цвекло. Пъпешът е много податлив и удобен за обработка. Капитанът пояснява, че от динята става прекрасно цвете, тъй като от нея могат да се отворят три цвята. Тиквата била най-издръжлива като плод, ряпата също е предпочитана за обект на това изкуство. Въобще от  всеки плод, който не е много мек, може да се сътвори нещо красиво и прекрасно. Питам го колко време отнема направата на едно цвете – оказва се средно около 30 мин. Но ако се работи с хубава диня или тиква отиват 4-5 часа.

Разбира се, че карвингът  се яде, макар, че е прекрасно изкуство, защото е храна. Тези „цветя“ издържат около седмица, зависи от какъв плод са направени и от времето също. Динята-цвете, ако е в хладилник, може да престои 3-4 дни. Според капитан Вачев, за да се отдадеш на карвинг не е необходимо да разполагаш с много свободно време, просто е необходимо да имаш желание и усет за красивото. Неговата 10-годишна дъщеричка Александрия също се увлича по карвинг, заразена от примера на татко си.  „Притеснявам се само да не се убоде с ножа, да не стане някоя беля“, откровен е капитан Тодор Вачев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани