Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО си тръгва от Афганистан

[post-views]
НАТО си тръгва от Афганистан

Блинкън: Заплахата от „Ал Кайда“ е значително намаляла

САЩ и съюзниците им от НАТО започват изтегляне от Афганистан на 1 май и ще го приключат до няколко месеца. Това обяви генералният секретар Йенс Столтенберг след извънредната видеоконференция на министрите на външните работи и на отбраната от страните членки на Алианса. Специално за целта в Брюксел бяха дошли американският държавен секретар Антъни Блинкън и шефът на Пентагона Лойд Остин.

Изтеглянето ще приключи преди 11 септември, уточни Блинкън. Тогава се навършват 20 години от тероористичните атаки в САЩ, в резултат на които за първи и единствен път в историята на алианса бе задействат член 5 от Северноатлантическия договор. Именно затова съюзниците влязоха в Афганистан и започнаха мисия „Решителна подкрепа“. „Оттогава досега от територията на Афганистан не е извършена нито една атака срещу съюзническа държава“, изтъкна Йенс Столтенберг.

Сега в Афганистан НАТО има близо 10 000 военнослужещи, припомни Столтенберг . Повечето от тях не са от САЩ, а от европейските съюзници и страни партньори. Присъствието на пакта в тази страна е било обсъждано интензивно между съюзниците през последните седмици и месеци. Дискусиите в НАТО са били в светлината на решението САЩ да изтеглят своите сили.

„Изтеглянето ни ще бъде организирано, координирано и целенасочено. Смятаме да приключим изтеглянето на всички наши войски до няколко месеца. Но всяка атака на талибаните срещу нашите войски за този период ще срещне силов отговор“, увери генералният секретар.

Моментът НАТО да си тръгне настъпи, каза Антъни Блинкън. И допълни, че заплахата от „Ал Кайда“ е значително намаляла. Не е в интерес нито на САЩ, нито на НАТО да поддържат неопределено във времето военно присъствие в Афганистан, смята диплромат номер 1 на Вашингтон. Изтеглянето обаче не означава прекратяването на отношенията с Афганистан. Съюзниците ще продължат да обучават силите за сигурност на страната и да им плащат заплати, заяви Лойд Остин.

Другата важна тема на министерската среща на НАТО бе струпването на руски войски по границата с Украйна. То е най-голямото след незаконното анексиране на Крим през 2014 г. „Бихме предпочели предсказуемост в отношенията с Русия. Това означава открити линии за комуникация, както и пълна яснота за нашата гледна точка. Трябва да бъдат избягвани и погрешните сметки“, каза Блинкън. Съюзниците единодушно осъдиха руските действия и потвърдиха твърдата си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. В отговор на въпрос Столтенберг изтъкна, че присъствието на НАТО в Румъния, България и Турция е знак на подкрепата както за Украйна, така и на сигурността в Черно море.

Най-ново

Единична публикация

Избрани