Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Таня Дупаринова: Чужденците се просълзяват на нашите балади

[post-views]
Таня Дупаринова: Чужденците се просълзяват на нашите балади

Изпълнителката на граовски и шопски песни е обиколила почти цял свят, но все още мечтае да види Тадж Махал.

Освен в Представителния ансамбъла на Въоръжените сили, народната певица Татяна Дупаринова (или Таня Дупаринова, както е известна) участва и в други формации като „Българските гласове – Ангелите”, има съвместни записи с оркестър „Цветница” и съвместни сценични участия с танцова формация „Седеф”. „Българските гласове – Ангелите” е първата частна хорова формация в България и с тях е обиколила почти целия свят. Гласът ѝ звучи в над 20 компакт диска, които освен хорови, съдържа и нейни солови изпълнения. Творческата ѝ биография включва записи в Българското национално радио, както и записи на български хорове в чужбина на филмова музика за Холивуд, съвместни концертни изяви не с кого да е, а

със звезди като Адриано Челентано

Боби МакФерън, Ян Габарек, Фил Колинс, Еди Джонсън, Енрике Моренте, Джоан Озбърн и Найджъл Кенеди. Впечатляващите изпълнения на автентичен български фолклор са забелязани и високо оценени от редица световни музиканти.

Но може би ще е по-добре да започнем поред и от самото начало. Татяна Дупаринова е родена на 13 юли в Перник. Започва да пее от малка и първите ѝ изяви са с Ансамбъла при читалище „Напредък” в град Радомир. По-късно пее в народния хор на БНР и споменатата вече формация „Българските гласове – Ангелите”, с които правят няколко мегатурнета в Европа, Африка, САЩ, Япония.

В зората на новото хилядолетие, по-точно през 1999, четири певици от „Българските гласове – Ангелите” създават в Единбург (Шотландия) квартет „Ладена”. Една от тях е и Таня Дупаринова. Заедно с руския певец и музикант Сергей Старостин, кръстник на квартета, издават CD със заглавие „Пътуване”, който се разпространява навред из Стария континент. През 2003 квартетът става част от Ансамбъла на Българската армия, а през 2010, когато той се преименува в Представителен ансамбъл на Въоръжените сили, Таня Дупаринова става негова солистка. Репертоарът й включва автентични народни песни, предимно от Шопската фолклорна област и по-конкретно Граово – нейният роден край. Заедно с други солисти от Ансамбъла, напевите на народната певица находчиво се преплитат в световни и български поп хитове.

Питам я дали е посетила вече Тадж Махал в Индия – мечтата ѝ, както споменава в друго свое интервю, но за съжаление тя засега си остава несбъдната. При Таня Дупаринова певческата кариера започва от най-ранна детска възраст. Забелязва я учителката ѝ в началното училище, която за пръв път я качва на сцена, където Таня изпълнява със свой съученик емблематичната за своя роден край детска народна песничка „Стани, стани Тодоре…”. В читалище „Напредък” в Радомир са първите ѝ солови изяви. Приемат я в ансамбъл „Пирин”, но тя мечтае за София. Явява се в народния хор на БНР, но

заради липсата на софийско жителство не я назначават

После, с отпадането на досадните соц подробности, отровили живота на не един провинциалист в столицата, я откриват отново и се налага да съвместява изявите си в БНР и частния хор. Идва момент, в който обаче участията на „Българските гласове – Ангелите” стават толкова многобройни и натоварени, че ѝ се налага да осъществи труден избор. Избира „Ангелите” и вече 30 години са заедно.

И до ден-днешен Таня Дупаринова не забравя родния си край и при всяка покана се отзовава с на участия в Перник, Радомир и околията. Тя е една от стоте личности, избрани за лица на Пернишка област, а тази година става носител на титлата „Най-вдъхновяващата жена” в Радомир. Все така обича да посещава със съпруга си Рилската обител, откъдето черпи сили и творческа енергия, но поради пандемията и лична трагедия в семейството ѝ през 2020 г., когато е планирала да отпразнува юбилея си, го пропуска.

Питам я какви са впечатленията ѝ от публиката, не само у нас, а и в чужбина, какви хора ходят на концертите с българска народна музика, може би емигрирали българи предимно? „Не, не бих казала, идват и такива, но по-рядко, повечето са местни”, споделя Таня. „Даже ги виждаш как им потичат сълзи на баладите ни, запленени са от нашата музика”.

Тя споделя и впечатленията си от обиколките из страната покрай кампанията на МО „Бъди войник”, където

хората посрещат много радушно Ансамбъла на ВС

„Искрено се надявам младите хора да се насочат към войската и към Националната гвардейска част най-вече, тоест ако можем и ние с нашето творчество да допринесем за пробуждането на патриотичния им дух”.

А как ѝ се отразява пандемията? „На работата да, поради липсата на концерти. Но пък ние използваме това време, за да създаваме нови песни и тук са ни осигурили прекрасни условия за работа”, уверява ме Таня Дупаринова. Най-новият ѝ запис е на песента с нов аранжимент от Иван Йосифов „Яна турчин лъгала”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани