Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жозеп Борел: Русия е струпала 150 000 военни на границата с Украйна

[post-views]
Според Жозеп Борел нарастващото руско влияние в Сахел изправя ЕС пред дилема

ЕС остава обединен и солидарен с решението на Прага да прогони 18 руски представители заради взривяването на военни складове в Чехия от руски военни служители. Това съобщи след онлайн заседанието на Съвета на ЕС върховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. България изразява пълната солидарност с Чехия и Украйна, заяви  министърът на външните работи в оставка Екатерина Захариева.

Външните министри от ЕС обсъдиха напрежението между Украйна и Русия, дипломатическия скандал след отзоваването на 20 руски диплочати от Чехия, както и влошаващото се състояние на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който е в затвора. Санкции срещу Русия засега не се предвиждат, отговори Борел на журналистически въпрос, но не  изключи нещата да се променят. По отношение ескалацията на напрежението между Русия и Украйна, Джозеп Борел изрази също силната си подкрепа на украинския суверенитет.

Жозеп Борел – върховен представител по външна политика в ЕС:

,,Русия е струпала над 150 000 военнослужещи по украинската граница и на анексирания полуостров Крим. Риска от ескалация е очевиден.“

Борел изрази надежда Москва да изтегли войските си.

В дългия и интензивен разговор на министрите беше обсъдена и ситуацията с руския опозиционер лидер Алексей Навални. Джозеп Борел подчерта, че при посещението си в Москва призивът му за освобождаване на опозиционера не е бил чут, в резултат на което ситуацията се е влошила. ЕС днес изпраща общо послание, че руските власти са отговорни за сигурността и здравето на Навални, заяви върховният представител и  настоя Навални да получи достъп до лекари, на които има доверие. Междувременно опозиционният лидер бе преместен в затворническа болница, след като в края на март обяви гладна стачка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани