Информационен център на Министерство на oтбраната

След скандала с дипломатите Русия и Чехия разделят недвижимо имущество

Чехия зове съюзниците също да гонят шпиони

Ново развитие по дипломатическия скандал между Русия и Чехия след взаимното изгонване на дипломати. Сега на дневен ред е разделяне на недвижимо  имущество.

Руското външно министерство припомни, че Прага има “значителни недвижими имоти” в центъра на Москва, в отговор на предложението на чешките общински власти да “върнат” част от земята, използвана от руското посолство. Споменатите парцели бяха разпределени от СССР в началото на 70-те години, въз основа на съществуващите ,,съветско-чехословашки споразумения“, заяви руското външно министерство във Фейсбук. Властите в Прага поискаха от руското външно министерство да върне половин хектар парк ,,Стромовка“ за градско ползване. Сега обаче на тази територия се намират сгради, принадлежащи на руското посолство.

Припомянме, че преди дни напрежението между Москва и Прага ескалира, след като Чехия изгони 18 руски дипломати и обвини руските служби за взрива в с. ,,Върбетица“ през 2014 година, когато загинаха двама души. От своя страна Москва отрече твърденията на Прага и определи позиция и като провокация. Междувременно Чешкият външен министър Ян Хамачек потвърди, че българинът Емилиян Гебрев е търговецът, чиято стока е била мишена на експлозията в оръжеения склад през 2014 година. Компанията на Гебрев „ЕМКО“ отрече да е правила поръчки или да е планирала доставки от чешкия склад в месеците преди експлозията и поне година след нея.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top