Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Бележките под линия” – очи в очи със себе си

[post-views]
„Бележките под линия” – очи в очи със себе си

„Бележките под линия” е вторият спектакъл в Народния театър с подписа на поетесата и драматург Мирела Иванова (след „О,ти, която и да си…” за музите в живота на Иван Вазов). Разказът е за женската съдба в тази премиера, излязла „от пети път” заради пандемията. Лек и ефирен, с личните драми на шест дами от преходното време. Но в търсенето на мъжа до тях е и голямата им надежда, че любовта си заслужава. Все пак и въпреки самотата на дните, в които героините на Мирела носят върху раменете си и в душата си полагащото се за двама…

Ярките изпълнения на различни поколения актриси на Народния – Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ана Пападопулу, Вяра Табакова и Ирина Митева вдъхновено подкрепят съавторски перото на Мирела Иванова, което раздипля нещата от живота на съвременната жена. Различни са ролите в живота им в този миг, погледнати от зрителския стол, но в житейската стълбица всички минават по пътя си с надеждата за споделяне на този път.

Това са героините на нашето време, казва авторката на пиесата. Която с поетичен език представя сложните им житейски пътеки. Които очертават и конфликта между поколенията. В текста има и интрига с липсващия баща на малката дъщеря и мъж на майката, но откриването му в края слива съдбите на героините.

Много поезия и много музика има в спектакъла (проф. Христо Йоцов). Женският прочит на времето, лист по лист отваря режисьорът Катя Петрова – към всеки отделен женски свят със самота, сила, натрупани огорчения и непоносими вини, съмнения, професионални върхове, копнежи, любов или липса на обич, горчиви спомени, но и мечти. Ключът е в умението да говорим, да се чуваме, казва авторката. Да имаме кураж да прочетем „бележките под линия” – част от премълчаните думи и тайни в живота ни, които не винаги ни се иска да погледнем очи в очи… А в отложените битки между майки и дъщери победител няма. В спектакъла има и смях, и сълзи, и много искряща енергия – шарен като живота.

Най-ново

Единична публикация

Избрани