Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕС предлага на Русия диалог по сигурността

ЕС предлага на Русия диалог по сигурността

ЕС предложи на Русия възобновяване на двустранния диалог по разоръжаването и неразпространението на ядрено оръжие, заяви Петер Стано, говорителят на външнополитическата служба на съюза. В годишното си послание Владимир Путин настоятелно предложи да обсъдят въпроса за глобалната стабилност и да бъде разработено “уравнение на сигурността”. Предложихме на руската страна да възродим нашия двустранен диалог по тези въпроси, каза Стано, цитиран от ТАСС.

Руският в. “Известия” съобщи, че военните смятат да създадат “зони на смъртта”, които ще бъдат напълно недостъпни за вражески крилати ракети, ще имат оръжия с прецизно насочване и безпилотни летателни апарати. Системи за радиозаглушаване ще могат да дезориентират чуждестранните сателитни навигационни системи, включително американския GPS NAVSTAR. Тези зони ще защитят не само армията, но и социалните и промишлените съоръжения.

“Аз не вярвам, че Русия желае военна акция срещу Украйна, но самото съсредоточаване на войски по границата носи риск от инцидент. Казваме на Русия, че е необходима деескалация”, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Източник: в.“ Дума

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top