Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Анкара: Позицията на Байдън за арменския геноцид е рана в отношенията между САЩ и Турция

[post-views]
Турция дава кораби за евакуация от Мариупол, Кадиров заповядва щурм

Външното министерство на Турция обяви, че е привикало посланика на Съединените щати в Анкара, след като американският президент Джо Байдън призна арменския геноцид. В събота американският държавен глава заяви, че гибелта на 1 милион и 500 хиляди арменци в Османската империя по време на Първата световна война представлява геноцид. Изявлението му разгневи Анкара и доплънително влоши обетегнатите отношения между двете двете страни, които са съюзници в НАТО. В изявлението на турското външно министерство до посланик Дейвид Сатърфийлд се посочва, че изказването на Байдън няма правно основание и Анкара „го отхвърля, намира го за неприемливо и го осъжда по най-категоричен начин“. Позицията на Байдън е причинила „рана в отношенията, която ще е трудно да бъде отстранена“, пише още външното министерство на Турция.

По-рано Азербайджан също реагира остро на декларацията на Вашингтон и подчерта, че „фалшифицирането на историята и използването й за политически натиск“ са неприемливи.

Декларацията на Байдън обаче беше приветствана от Ереван. Арменският премиер Никол Пашанян подчерта, че Съединените щати отново са доказали непоколебимото си намерение да защитават човешките права и универсални ценности.

Източник: bnr.bg/

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани