Информационен център на Министерство на oтбраната

Полицията в Белгия арестува гръцки евродепутат

Българин получи в САЩ 2 години затвор за незаконен износ на стоки за руската военна и космическа програма

Полицията е Белгия арестува гръцкия евродепутат от неонацитската „Златна зора“, след като му е беше снет имунитетът, предават световните агенции. Припомням, че Йоанис Лагос беше осъден в родината си за ръководене на престъпна организация.

Йоанис Лагос съобщи за ареста чрез профила си в социалните мрежи и определи съдебния процес като  умишлено политическо преследване срещу него.

В родината си Лагос има ефективна присъда от 13 години и 8 месеца  за ръководство на престъпна организация. Срещу него от родината му е издадена международна заповед за арест. Лагос е сред лидерите на “Златна зора”, осъдени през октомври в Атина след процес, продължил пет години и половина.

Той беше арестуван след убийството на антифашиста Павлос Фисас през септември 2013 г. и прекара 18 месеца в предварителен арест. Впоследствие беше освободен под гаранция в очакване на процес, но през юли 2019 т. получи имунитет след избора му, като независим евродепутат.

Припомням, че освен него всички ръководители на партията “Златна зора”, която гръцкият съд определи като “престъпна организация”, излежават ефективни присъди над 10 години затвор. Засега в неизвестност е само бившият заместник-председател на партията, който се укрива в чужбина.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top