Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двустранното сътрудничество в областта на отбраната обсъдиха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и и.д. заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Андрю Уинтърнитц

[post-views]
Атанас Запрянов е назначен за заместник-министър на отбраната

На 28 април, чрез видео-телеконферентна връзка, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и и.д. заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Андрю Уинтърнитц проведоха работни консултации по въпросите на развитието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

В рамките на поредните консултации, като продължение на Стратегическия диалог България – САЩ в сферата на отбраната, бяха обсъдени въпроси по линия на „Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между правителството на Република България и правителството на САЩ“, регионалната среда на сигурност, както и възможностите за развитие на инициативите в изпълнение на 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в отбраната.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов даде висока оценка за развитието на съвместните инициативи в рамките на мандата на настоящото ръководство на Министерството на отбраната, като изрази благодарност за оказаното съдействие от страна на представителите на американската администрация. Посочено бе, че изпълнението на дейностите от взаимен интерес допринася за изграждането на дългосрочно и ползотворно взаимно сътрудничество в сферата на отбраната и допринася за засилване на способностите на НАТО за сдържане и отбрана в Черноморския регион.

От страна на и.д. заместник-помощник секретаря по отбраната на САЩ Андрю Уинтърнитц също бе изразена признателност за постигнатия напредък от българска страна в редица области в сферата на отбраната и бе изразена надежда, че сътрудничеството между двете страни ще продължи да се развива в тази насока. Благодари за споделените оценки във връзка с усложнената среда за сигурност и подчерта важността на консултациите със съюзниците при вземане на стратегически решения от администрацията на президента Байдън в областта на отбраната.

Източник:mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани