Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

500 млн. души може да са с COVID-19 в Индия

[post-views]
500 млн. души може да са с COVID-19 в Индия

Индия е новият епицентър на пандемията от COVID-19. Според официалните данни през последните няколко дни над 40% от заразените с коронавируса в световен мащаб са индийци. Същевременно здравните експерти алармират, че статистиката за заболеваемостта и смъртността в Индия е крайно недостоверна. Според тях истинският брой на заразените е 30 пъти по-висок, а на починалите – между два и пет пъти по-висок. До момента в страната с население около 1,4 млрд. души са регистрирани официално 17,6 млн. случая на коронавируса. Според изчисленията на експертите обаче заразените индийци са около половин милиард.
От самото начало на пандемията здравни работници и учени в Индия предупреждават, че числата, които се съобщават, са значително занижени по ред причини – включително лошата инфраструктура, човешката грешка и ниските нива на тестване на населението. Според изчисленията заболеваемостта в Индия ще продължи да се покачва до средата на май, а смъртните случаи може да стигнат до 13 000 дневно.

По данни на СЗО от миналата година досега Индия значително е увеличила капацитета си на тестване. През 2020 г. по това време са били тествани около 500 000 души на ден, докато в момента се обработват близо 2 млн. проби дневно.
Въпреки това изследването не е достатъчно, тъй като средното ниво на положителни проби в страната е 15%, а в големите градове като столицата Ню Делхи – над 30%. Това означава, че огромно количество болни остават извън обсега на тестването.
Пред болниците в Индия се вият опашки, а в страната все още има недостиг на кислород. Претоварените болници в гъсто населената страна отправят призиви за доставка на кислород, докато се изправят пред втората вълна от пандемията. Според експертите, ако това не се случи предстои страшна трагедия.

Междувременно в опит да ограничи разпространението на коронавируса турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви 3-седмичен пълен локдаун в страната, започващ от 29 април вечерта, съобщи Анадолската агенция. Затварянето ще бъде от 19 часа на 29-и април и ще продължи до 5 часа на 17-ми май. Спира се междуградският транспорт, училищата също затварят. Градският транспорт ще работи с до 50 на сто заетост. Затварят се и по-голямата част от държавните учреждения. Производственият и хранителният сектор обаче ще бъдат освободени от ограниченията, каза Ердоган.

Турция влезе в пълен национален локдаун на 22 април, като той трябваше да продължи до понеделник – 26 април. Забраната за излизане важеше от 19,00 ч, на 22 април и бе планирано да остане валидна до 5,00 ч. в понеделник. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани