Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обявиха номинациите за „Аскеер“

[post-views]
Връчват театралните награди „Аскеер“

Награди за цялостен принос получават Стефан Цанев, Красимир Спасов и Стефан Мавродиев

Обявиха номинациите за наградите „Аскеер“. Десетте спектаклови категории включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 март 2020 г. до 30 април 2021 г. Тази година обект на внимание бяха 78 представления, 62 от които са реализирани в София.

Комисията по номинации в категория „Съвременна българска драматургия“ – Петър Делчев, Сава Славчев и Владимир Игнатовски предлага за „Аскеер“ „Плач на ангел“ от Стефан Цанев в Народния театър, „Хиляда метра над морето“ от Петър Маринков във Врачанския драматично – куклен театър, „Монетата“ от Боян Крачолов в Младежкия театър и „Боклук“ от Елена Телбис в „Театър 199“.

За най-добро представление са номинирани „Боклук“, „Бившата Мис на малкия град“ от Мартин Макдона, реж. Владимир Люцканов, Младежки театър, и „Нова земя“ по Иван Вазов, драматургичен вариант Юрий Дачев, реж. Бина Харалампиева, Народен театър.

За режисура номинациите са за Ивайло Христов – „Боклук“, Стоян Радев за „Кой се бои от Вирджиния Улф“ в „Зад канала“ и „Плач на ангел“ в Народния театър, както и Явор Гърдев за „Завръщане у дома“ в „Зад канала“ и „Унизените. Беларус“ в Плевенския театър.

За водеща женска роля са номинирани Анастасия Лютова за ролята й на Андромеда в „Боклук“, Искра Донова за ролята й на Морийн Фоулън в „Бившата мис на малкия град“ и Станка Калчева за й ролята на Мег Фоулън в същото представление.

За водеща мъжка роля ще се борят Малин Кръстев за ролята му на Джордж в „Кой се бои от Вирджиния Улф“, Свежен Младенов за ролята му на Чарли Гордън в „Лабиринт“ от Даниел Кийс, реж. Христо Ботев Станчев, театър „Възраждане“ и Христо Мутафчиев за ролята му на Райчо в „Плач на ангел“.

За поддържаща женска роля са предложени Неда Спасова за ролята й на Маргерита в „Няма да платим! Няма да платим!“ в театър „София“, Радена Вълканова за „Капитал(на) грешка“ в Народния театър и Светлана Янчева за ролята й на режисьорката в „Шекспирин по време на пандемия“ в „Зад канала“.

За поддържаща мъжка роля номинирани са Емил Котев за ролята му на Сам в „Завръщане у дома“ в „Зад канала“, Йордан Ръсин за ролята му на Той в „Портокалова кожа“ от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев, театър „Възраждане“ и Николай Върбанов за ролята му на Луиджи в „Няма да платим! Няма да платим!“.

За сценография номинациите са за Петър Митев – за „Портокалова кожа“, и Свила Величкова за „Завръщане у дома“ и „Нова земя“.

За костюмография са номинирани Елена Иванова за „Нощта на игуаната“ в театър „Възраждане“, Елица Георгиева за „Бившата мис на малкия град“ в Младежкия театър и Свила Величкова за „Завръщане у дома“ и „Нова земя“.

За театрална музика номинациите са за Антони Дончев – за „Няма да платим! Няма да платим!“, Калин Николов – за „Завръщане у дома“, „Поразените“ (Варна) и Теодосий Спасов – за „Облог“, „О, ти която и да си“ и „Страх за опитомяване“ – в Народния театър, и „Федра“ в театър „Азарян“.

За изгряваща звезда са предложени Витория Николова за ролята й на Шарлот в „Нощта на игуаната“ и Тя в „Портокалова кожа“, Ния Кръстева за ролята й на Катица в „Радован Трети“ в Младежкия театър и Сюзет в „Съблечи се за вечеря“ в Младежкия театър, и Мак Маринов за ролята му на Джон в „Завръщане у дома“.

„Аскеер“ за цялостен принос тази година получават Стефан Цанев, Красимир Спасов и Стефан Мавродиев.

Фондация „Аскеер“ благодари на своите спомоществователи от Министерството на културата, „Нескафе“, Столичната община и издателството „Изток запад“, както и на основните медийни партньори БТА, БНТ и БНР, и партньорите от „Дарик“ и „Алма матер“.

Източник: nova.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани