Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Извънредно положение в САЩ след хакерската атака срещу най-големия тръбопровод

[post-views]
Извънредно положение в САЩ след хакерската атака срещу най-големия тръбопровод

САЩ обявиха извънредно положение след хакерската атака, която блокира работата най-големия тръбопровод за гориво в страната „Пайплайн колониъл“. Според водещи американски медии зад нападението най-вероятно стоят руски хакери.

Трети ден работата на тръбопроводът „Колониъл Пайплайн“, през който минават 45 процента от доставките на дизелово гориво, бензин и керосин към Източното крайбрежие, е спряна. В опит да намери временно решение федералното правителство обяви извънредно положение, което ще позволи горивата да се транспортират с танкери.

Това обаче няма да покрие капацитета на тръбопровода, като експерти посочват, че ще доведе до скок в цените на горивата между 2 и 3 процента, като въздействието ще бъде много по-лошо, ако кризата продължи по-дълго време.

Под въпрос е и работата на рафинериите в Тексас, чиито хранилища се вече препълнени и няма къде да се складира  вече добитият нефт. От компанията собственик на тръбопровода „Колониъл Пайплайн“ съобщиха, че работят съвместно с федералните служби по отстраняването на проблема, който засегна 18 американски щата.

Основният заподозрян за атака е групата от хакери, наричащи себе си Тъмната страна, които са успели да криптират 100 GB  данни и са поискали солидна сума за откуп.

Според няколко медии хакерската група е от Русия, но за разлика от други подобни атаки в миналото, тук става дума за престъпна мрежа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани