Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Захарова: Тревогата на Турция за националните малцинства в Крим има конюнктурен характер

[post-views]
Захарова заяви, че САЩ правят всичко възможно, за да удължат колкото се може повече военните действия в Украйна

Демонстративната тревога на турските власти за положението на националните малцинства в Крим носи конюнктурен характер, заяви на брифинг днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Днешната демонстративна тревога на Турция за положението на кримските татари, при положение, че през 2014 г. властите на тази страна упорито пренебрегваха многобройните претенции на международни организации към Украйна по отношение на реализацията на етнокултурните права на този народ, само потвърждава конюнктурната природа на тази тревога“, заяви Захарова.

Тя отбеляза, че по данни на социологически анкети през 2020 г. 96 процента от жителите на Крим са оценили междунационалните и междурелигиозните отношения като доброжелателни.

Според Захарова ролята на турската държава като защитник на правата на етническите малцинства е „много съмнителна“. „В Турция съществуват собствени нерешени проблеми, които имат етническа, езикова и религиозна окраска“, каза Захарова. „Съществуват редица въпроси, проблеми, области, в които можем да си сътрудничим с Анкара, прилагайки съвместни усилия. Ние имаме опит с подобно взаимодействие, хайде да го използваме и да не се занимаваме с подобни неща“, призова говорителката на руското МВнР.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани