Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хиляди афганистанци ще бъдат прехвърлени във Великобритания

[post-views]

Става въпрос предимно за преводачи на армията и семействата им

Британските власти се опасяват, че ако останат в страната, те ще бъдат обект на репресии от страна на талибаните

Стотици афганистанци, работили за британската армия и правителството предимно като преводачи, ще бъдат спешно преместени на Острова. Решението е взето заради опасенията за тяхната сигурност с подготвяното изтегляне на чуждестранните войски от Афганистан, предава БНР.

Заедно със семействата си повече от 3000 афганистанци се очаква да пристигнат и да се установят във Великобритания. Около 1300 афганистанци, помагали на армията, вече живеят във Великобритания.

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че ускоряването на плановете е правилното решение. Той допълни, че тези, които вече са прехвърлени на британска земя, със сигурност са щели да станат обект на репресии от страна на талибаните.

Въпросът е много чувствителен, откакто британските войски прекратиха бойните си операции в провинция Хелманд през 2014 година, като самите войници на служба там бяха едни от най-активните в исканията да бъдат защитени онези афганистанци, които са им помагали по време на престоя.

Предишната схема имаше строги критерии кой може да кандидатства за „нов живот“ в Обединеното кралство на базата на продължителност на службата и изпълняваната роля, но според новите разпоредби на всеки, чийто живот е застрашен ще бъде предложено приоритетно прехвърляне, независимо от гореспоменатите критерии. Министърът на вътрешните работи Прити Пател каза, че предприетият ход е „морално задължение“.

Източник: epicenter.bg

Най-ново

Виж още

Избрани