Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Колективната отбрана е в основата за съществуването и актуалността на Алианса

[post-views]
Колективната отбрана е в основата за съществуването и актуалността на Алианса

Служебният министър на отбраната на Република България Георги Панайотов участва днес, 1 юни 2021 г. във видеоконферентна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

Основна тема на форума беше подготовката на предстоящата Среща на върха на НАТО на 14 юни 2021 г. Фокусът на дискусиите бе върху процеса на размисъл „НАТО 2030“ и решенията, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, устойчивостта, иновациите, последиците от климатичните промени за сигурността, както и ресурсни въпроси.

В своето изказване министър Георги Панайотов заяви, че „колективната отбрана е в основата за съществуването и актуалността на Алианса“. „Съюзниците следва да поемат политическа и финансова отговорност за подходящо ресурсно осигуряване на дейностите и структурите на НАТО“, изтъкна министърът на отбраната. Той обърна внимание на важността на инициативата за иновации в областта на отбраната, която ще има висока добавена стойност и има потенциал да бъде ценен инструмент в подкрепа на запазването на технологичното преимущество на Алианса.

По време на заседанието бяха разгледани още ситуацията в Афганистан, включително планираното изтегляне на силите на мисията „Решителна подкрепа“ и бъдещото подпомагане на страната. Съюзниците препотвърдиха ангажимента си към дългосрочната сигурност в Афганистан, както и подкрепата си за мирния процес в страната. Министър Георги Панайотов информира, че България обмисля принос към обучението и подготовката на афганистанските сили за сигурност и потвърди, че страната ще продължи участието си в Доверителния фонд за поддържане на Афганистанската национална армия.

Министрите на отбраната одобриха нова всеобхватна политика по киберотбрана на НАТО, която надгражда и актуализира Разширената политика на НАТО по киберотбрана от 2014 г. и отчита киберпространството като самостоятелен оперативен домейн, както и приноса на кибердомейна към възпирането и отбраната на Алианса и изграждането на устойчивост. Бе разгледан и напредъкът на работата по сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани