Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изложба „Екстремност и сигурност на море с 18-и дивизион“ ще бъде открита във Военноморския музей във Варна

[post-views]

Днес във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Екстремност и сигурност на море с 18-и дивизион“ по повод 70-ата годишнина от формирането на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на Пункт за базиране – Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Изложбата е подготвена с изключителното съдействие на командването и прякото участие на моряците от Дивизиона и може да бъде разгледана до 25 юни 2021 г.

Директорът на музея д-р Мариана Кръстева заяви, че поводът за тази изложба е 70-годишнина от създаването на дивизиона със спомагателно назначение.

„Действително седем десетилетия не са никак малко и обръщайки поглед към всички изминали години, дейността, с която този дивизион се занимава не можехме да не се спрем и на това название на изложбата: „Екстремност и сигурност на море с 18-и дивизион“.

Всъщност в тези няколко думи и в пояснението, че е на море, се изразява смисълът на съществуване на този дивизион и неговото ежедневие. През всички тези десетилетия моряците от дивизиона са били поставяни в екстремни ситуации, които е трябвало да бъдат разрешавани бързо. В техните задачи влиза осигуряването на безопасност по време на всички бойни учения на флота. Във всички фази на подготовката на реализация на обучения, в операциите по търсене и спасяване на екипажи, преодоляване на бедствия и аварии. В техните задължения влиза и преодоляването на сложни подводни и инженерни задачи. Друга дума, с която можем да обрисуваме задачите и работата на 18-и дивизион това е – универсалност. Много често хората, които се занимават с тази дейност поставят и собствения си живот в риск, изпълнявайки задълженията си“, каза още д-р Кръстева.

Тя разказа и за някои за някои от по-интересните експонати.

„Показваме един от водолазните костюми, който се е ползвал през 50-те години като интересното е, че независимо възрастта си – този вид леководолазни костюми могат да бъдат ползвани и до днес, ако частите им са в изправност. Тези костюми са неавтономни и се захранват с кислород от сушата. Всъщност този вид екипировка е един от най-добрите примери за екипно действие, тъй като водолаза под водата разчита изцяло на своите колеги на сушата. Подобен костюм е и най-новият, който показваме в изложбата, но при него има възможност за поставяне на кислородна бутилка. Този костюм е изключително модерен и от висок клас.

Освен тези два костюма в изложбата сме представили и други два, които са се ползвали в различни периоди. Показваме също така множество документи и предмети, които са свързани с проучването на подводни исторически обекти.

Освен това изложбата ще бъде представена и чрез фотографии, които ще покажем в двора на музея. Убедена съм, че нашите посетители ще останат много доволни, от историята на този дивизион, който има съществена роля за осигуряването на безопасността по море“, каза в заключение директорът на Военноморския музей във Варна д-р Мариана Кръстева.

Източник: Агенция „Фокус“

Най-ново

Единична публикация

Избрани