Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дания прие закон за депортиране извън Европа на търсещи убежище в страната

[post-views]
Дания се очаква да инвестира 5,5 милиарда долара в нови военни кораби

Датският парламент прие закон, позволяващ на скандинавската страна да депортира в държави извън Европа търсещи убежище, като пренебрегна призивите на неправителствени организации и ООН да се откаже от плана, предаде Ройтерс.

Седемдесет депутати гласуваха „за“, а 24 „против“. Одобряването на закона е в очевиден разрез с усилията на ЕС за промяна на европейските правила за миграцията и даването на убежище, изключително спорна тема в блока.

Законът ще позволи на Дания да транспортира бежанци, пристигащи на нейна територия, до убежища в партньорски страни, които може да бъдат извън Европа. Там случаите на търсещите убежище ще се разглеждат и може да получат защита в същата страна.

„Ако подадете молба за убежище в Дания, знаете, че ще бъдете изпратени в страна извън Европа и затова се надяваме, че хората ще спрат да искат убежище в Дания“, заяви по-рано днес пред Датското радио говорителят по имиграцията на управляващата партия Расмус Стоклунд.

Богатата скандинавска държава си спечели през последното десетилетие печална известност с твърдата си имиграционна политика. Копенхаген е обявил за цел приемането на нула търсещи убежище и иска вместо това да приема само бежанци по квотна система на ООН.

Дания все още не е постигнала споразумение със страни партньори, но според Стоклунд се водят преговори с няколко възможни кандидати.

Критиците се опасяват, че планът ще навреди на сигурността и човешките права на бежанците, както и че ще позволи на Дания да избягва задълженията си в ЕС, отбелязва Ройтерс.

Миналият месец Агенцията на ООН за бежанците призова страната да не приема закона, който според нея може да доведе до „надпревара към дъното“, ако други европейски страни имитират датската политика.

Източник: mediapool.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани