Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След кратко спиране възстановиха полетите между Русия и Германия

[post-views]
Стачка в Германия oтмени 4 полета от София до Франкфурт и Хамбург

Полетите между Германия и Русия са възстановени. Това съобщи най-големият германския авиопревозвач „Луфтханза“. Причина за временното спиране на въздушния трафик между двете страни бяха дипломатическите търкания между ЕС и Русия, заради Беларус.

 „Руските власти издадоха разрешението на пътническите ни самолети да летят до Русия. С това всички планирани полети на „Луфтханза“ за Москва и Санкт Петербург са възстановени, се казва в официалното съобщение на най-големия германски авиопревозвач.

Въздушният трафик между двете страни беше временно преустановен във вторник и сряда, след като Германия забрани на руските авиокомпании да използват летищата й, малко след като Русия издаде подобна забрана за германските авиокомпании.

Размяната на санкции дойде фона на дипломатическа криза в между Запада и Беларус, след като режимът в Минск принудително приземи пътнически самолет на ирландската авиокомпания „Ryanair”, с твърденията за получен сигнал за бомба. Впоследствие се оказа, че докато е протичала проверката, беларуските служби са задържали известения журналист Роман Протасевич.

Действията на Минск провокираха остра международна реакция, като ЕС затвори въздушното си пространство и затвори летищата си всички беларуски авиокомпании.

Междувременно Агенцията за авиационна безопасност на ЕС призова отделните страни-членки да предупредят авиопревозвачите си, че провеждането на полети във въздушното пространство на Беларус е разрешено, само в случай на извънредно ситуации.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани