Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Според ФБР руски хакери стоят зад кибератаката срещу JBS

[post-views]
Възможна е руска намеса за дискредитиране на европейските избори, твърди германски експерт

Руски хакери стоят зад кибератаката срещу най-големия производител на месо света-бразилската компания JBS. Това съобщи Федералното бюро за разследване на САЩ, според което основният заподозрян е известната хакерска организация Revil.

Хакерската атака, станала през уикенда, засегна работата на бразилската компания в САЩ, Канада и Австралия. Малко след като от JBS съобщиха за пробив в компютърната им система, ФБР се самосезира и започна разследване.

От Бюрото са категорични, че зад кибернападението стои руската хакерска мрежа REvil, известна още като Sodinikibi, която се смята за една от най-способните и печеливши от своята престъпна дейност групировки в света.

Заради зачестилите хакерски атаки от територията на Русия се очаква американският президент Джо Байдън да повдигне въпроса по време на предстоящата му среща с руския президент Владимир Путин, която ще се проведе на 15 юни в Женева, съобщиха от Белия дом.

За по-малко от месец това е втората мащабна хакерска атака срещу частна компания, след като през май руски хакери спряха работата на тръбопровода „Колониъл пайплайн“, през който минават над 40 процента от всички горива за щатите по цялото източно крайбрежие на САЩ и което доведе до поскъпване на бензина и километрични опашки по бензиностанциите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани