Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Никола „полетя“ на изтребител Су-25 в Деня на детето

[post-views]

Димитър Илиев,
Светлозар Стоянов

Стотици деца и ученици влязоха във войсковите райони на българските военни формирования в Международния ден на детето – 1 юни. Военните отвориха врати в близо 15 града, а малчуганите и техните по-големи каки и батковци от 10–12 клас успяха да се докоснат до студения метал на страховитите бойни машини и да изпитат и получат частица от героизма и бойната слава на своите предци, които с кръв и живота си са отстоявали интересите на майка България през вековете.


Едно дете с мама и тати пропътува рано сутринта от София до Ямбол. Родителите му заведоха 5-годишния Никола „на разходка“, но му дариха най-голямото за 1 юни щастие, като го заведоха в авиобазата Безмер. Малкият Никола, чиято голяма страст е да пилотира бойни самолети на компютъра, за първи път се озова в кабината на истински щурмовак Су-25 и заразпитва къде се намират ключът за въздушните спирачки и пускът на неуправляемите ракетни снаряди. До него на степенката застана пилотът Николай Георгиев, а като видяха детето облечено в пилотски гащеризон и яке, му дадоха и истински шлем. След това сложиха емблема с българския трикольор на якето му. „Това бе щастлив ден за Никола, пилотите го наричаха „колега“, а самите те видяха как едно дете на 5 години милее за родината си“, заяви за в. „Българска армия“ баща му Красимир Занев. Десетки деца дойдоха в Безмер. Те запушваха уши, когато батковците им демонстрираха стрелба с автомат „Калашников“, самите те стреляха с пушки за пейнтбол, а най-много се смяха, докато обиколяха пистата на борда на противопожарния автомобил ЗиЛ-131. Летците бяха изкарали специално за тях и вече пенсионираната машина с борден номер 196, боядисана от авиофенове като сврака в оттенъци на сивото.
Над 200 ученици от горните класове – 200 средношколци от Тръстеник, Пордим, Кнежа, с. Гиген и Долна Митрополия, дойдоха във военновъздушната учебна база в града. Цивилен служител Кремка Алипиева изнесе увлекателна беседа, с която ги запозна с историята на Летище Долна Митрополия и бойните традиции на Българските ВВС. Учениците разгледаха в детайли учебните самолети L-39 ZA и Pilatus PС-9М, които бяха изложени в хангара на „Ескадрила за периодично обслужване и войскови ремонт“, а пилотите и авиационните инженери обясняваха как се пилотира.
Военните моряци от Варна и Бургас и авиобаза „Чайка“ също се оказаха гостоприемни домакини. Гости на вертолетното формирование бяха учениците от Професионална гимназия за селско стопанство „Никола Пушкалов“ – Попово, които разгледаха вертолетите Ми-14ПЛ и AS565MB. След това отидоха в Пункт за базиране Варна и бяха разгледани фрегата „Смели” и минните ловци „Струма” и „Места”.


Военните моряци от Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ дадоха възможност на учениците да посетят Инженерен и Навигационен факултет, Център за интегрирано управление и мониторинг на брегова зона, киберцентър, басейна. След това издигнаха във въздуха дронове и разказаха как моряците се ориентират по звездите в открито море.
Българските специални сили от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) развърнати 5 учебни центъра, където повече от 300 ученици от 7 пловдивски училища разгледаха стрелково оръжие, алпийско снаряжение – лична екипировка, свързочни средства, и парашутно-материална част, а накрая стреляха с картечница „Калашников“ с халосни патрони. Десантчиците демонстрираха спускане по способа „рапел“ и провеждане на наземна парашутна подготовка.
Сухопътните войски отвориха врати за децата в Стара Загора, Благоевград, Плевен, Смолян, Шумен, Мусачево, Враца, Горна Оряховица, Асеновград.
Напливът от ученици бе най-голям във Втора Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора. Общо 1860 ученици от 21 училища от Стара Загора, 2 училища от Гълъбово и 2 училища от Раднево дойдоха във военния район, а военните показаха на учениците образците бойна техника на въоръжение в бригадата и Сухопътните войски. Младежите наблюдаваха демонстрации по разглобяване и сглобяване на 7,62-мм автомат „Калашников”, 7,62-мм картечница „Калашников”, лека противотанкова гранатохвъргачка РПГ – 7В, снайперова пушка и др.
Над 350 ученици от три училища от Лом и селата Ковачица, Владимирово, Якимово и Медковец посетиха Единния център за подготовка на специалисти – Плевен, който се намира в района на бившата ШЗО „Христо Ботев“.
„С помощта на класните ръководители и директорите започнахме предварителна подготовка още през февруари като част от подготовката по военно обучение в училище и при кризи от невоенен характер, подполковник Илиян Илиев, началник на Военно окръжие 2-ра степен Монтана, който водеше учениците от областта.
В Деня на отворените врати в Плевен бяха развърнати шест учебни места. Учениците разгледаха 7, 62-мм АК, 9-мм пистолет „Макаров“, бинокъл В 8х30, РПГ-7, 7,62-мм картечница, снайперова пушка „Хеклер и Кох“, оборудвано СПГ-9, БМП-23, 120-мм самоходна минохвъргачка „Тунджа“ и шестото учебно място, оборудвано от зенитно-ракетния дивизион със ЗУ-23.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Избрани