Информационен център на Министерство на oтбраната

Талибаните призоваха преводачите на международните сили да останат в Афганистан

Талибаните превзеха седма провинциална столица в Афганистан за последната седмица

Талибаните призоваха днес афганистанските преводачи на международните сили “да се разкаят”, но да останат в Афганистан след ускоряващото се изтегляне на западните войски, предаде Франс прес.

Бунтовниците увериха в комюнике, че тези афганистанци “няма да бъдат изложени на никаква опасност от тяхна страна” и че “никой не би трябвало да дезертира от (Афганистан)”.

“Значителен брой афганистанци се заблудиха през последните 20 години окупация и работиха с чуждите сили като преводачи, охранители и друго, а сега, когато чуждите сили се изтеглят, те се страхуват и търсят начин да напуснат страната”, посочват талибаните.

“Ислямското емирство няма да им създава неприятности. То ги приканва да се върнат към нормалния живот и да служат на страната си. Те не са изложени на никаква опасност от наша страна”, уверяват талибаните.

“Но ако те все пак споменават за някаква “опасност”, за да получат един вид убежище, това е проблем за тях, а оттам – и проблем за муджахидините”, заключават ислямистките бунтовници.

Хиляди преводачи към посолствата и войските на западните сили в Афганистан се втурват сега към консулствата, надявайки се да получат имиграционна виза, тъй като се страхуват от репресии, ако талибаните отново поемат властта в Кабул, отбелязва АФП.

През последните години обаче Съединените щати издават много по-малко визи, като представители на американската администрация твърдят, че някои екстремисти се стремят да минат за преводачи. Според посолството на САЩ в Кабул близо 18 000 афганистанци чакат в момента молбите им да бъдат разгледани.

Британското правителство заяви наскоро, че смята да ускори преместването на афганистанския си персонал – Лондон прие вече 1358 афганистанци, а програмата предвижда да бъдат включени още над 3000.

С изтеглянето на френските войски през 2012 г. Париж издаде визи на малко под половината си афганистански си служители тогава – общо 770. Миналия месец обаче започна издаването на още стотина.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top