Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италианският контингент в Афганистан ще бъде изтеглен през следващите седмици

[post-views]
36-ИЯТ КОНТИНГЕНТ СЕ ЗАВЪРНА В БЪЛГАРИЯ

Рим. Италианският военен контингент в мисията на НАТО в Афганистан ще напусне окончателно страната през следващите седмици, съобщава националният ежедневник La Stampa, като уточнява, че 20% от 800-те оставащи военнослужещи вече са се завърнали в родината си.

Министърът на отбраната Лоренцо Герини участва в символична церемония по пускането на националното знаме в местна база в Херат, където са разположени италианците. Той отбеляза, че е важно да се предотврати превръщането на Афганистан в „център на тероризма“, а също така подчерта, че обучението на местните сили за сигурност ще продължи „за запазване на постигнатите до момента цели“.

Италианският контингент, който наброява повече от 900 военнослужещи, е в Афганистан почти 20 години. Той участва в три мисии и въпреки многократните опити за прекратяване на присъствието италианските власти отлагат изтеглянето по искане на САЩ. В годините италианците дадоха 54 жертви. Изтеглянето на контингента се извършва в съответствие с по-ранното решение на американския президент Джо Байдън и ръководството на НАТО.

La Stampa съобщава за инцидент, довел до дипломатическо напрежение между Италия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). На военен самолет, превозващ журналисти на път за Херат за церемонията с участието на министъра на отбраната, е отказано прелитане във въздушното пространство на страната. В резултат самолетът е бил принуден да кацне в Саудитска Арабия и да промени маршрута си. В тази връзка посланикът на ОАЕ е извикан в италианското външно министерство, където е било изразено „изключително недоумение“ във връзка с инцидента. Както отбелязва вестникът, отношенията между Рим и ОАЕ се влошиха, след като италианското правителство наложи ембарго върху износа на оръжие за страната заради бомбардировките над Йемен.

За да избегне повторение на забраната за влизане във въздушното пространство на ОАЕ, на връщане от Херат самолетът с журналистите промени маршрута си, като направи междинна спирка в Кувейт.

Източник: Агенция „Фокус”

Най-ново

Единична публикация

Избрани