Информационен център на Министерство на oтбраната

Криза с висок интензитет разиграват в „БАЛКАН 21”

Криза с висок интензитет разиграват в „БАЛКАН 21”

Ролята на старши щаб за учението се изпълнява от 1-ва кавалерийска дивизия на САЩ

По фиктивен сценарий, базиран на развитието на криза с висок интензитет, действат участниците в компютърно подпомаганото командно-щабно учение „БАЛКАН 21” на учебен полигон „Ново село”. Проявата бе открита с церемония на 9 юни, съобщиха от СВ.

От 10 до 14 юни се провежда същинската част на учението, по време на която ще бъдат сертифицирани щабът и щабният батальон на 61-ва механизирана бригада.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението, е началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов, а директор на учението – заместник-началникът на щаба на СВ полковник Васил Енчев.

Учението „БАЛКАН 21” е част от компютърно подпомаганото командно-щабно учение DEFENDER 21 в рамките на серията свързани учения DEFENDER EUROPE 21. Основната цел е да се проверят и оценят способностите и степента на оперативна съвместимост за действие в коалиционна среда при планиране и провеждане на отбранителна операция в състава на коалиционни сили.

Учението се ръководи от Командването на Сухопътните войски, като участва щабът на 61-ва механизирана бригада, щабният батальон и обслужващи формирования. Щабовете на батальони и дивизиони са развърнати в Съвместния многонационален център за моделиране и симулации в Графенвьор, Германия.

Ролята на старши щаб за учението се изпълнява от 1-ва кавалерийска дивизия на САЩ, под чието оперативно командване 61-ва механизирана бригада планира и участва в провеждането на коалиционна операция. Щабът на дивизията се намира във Форт Хууд, Тексас, САЩ, като в него има български офицери за свръзка в периода на провеждането му. За осъществяване на комуникациите с щаба на 1-ва кавалерийска дивизия на учебен полигон „Ново село” е развърнат комуникационен модул от въоръжените сили на САЩ и екип от Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top