Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Романтика, Covid 19 и €370 милиона

[post-views]
Романтика, Covid 19 и €370 милиона
Килиан Мбаппе (Франция)

Футболното съревнование през 2021 г. се явява 16-ото европейско първенство. То ще се проведе в 11 града в 11 различни европейски страни от 11 юни до 11 юли 2021 г. Това е второто европейско първенство, в груповата фаза на което играят 24 отбора, и първото, което се провежда не на територията на една или две съседни държави, а на 11 стадиона от съответните национални асоциации на УЕФА.

Според бившия президент на УЕФА Мишел Платини това, че няколко държави са домакини на първенството, е „романтично“ еднократно събитие в чест на 60-ия рожден ден на Европейското първенство.

Но с пандемията романтиката изчезна. Така до последния момент ще се дискутира как и колко фенове ще бъдат допусканите на стадионите и какви точно мерки в различните държави ще се взимат. По тази причина от проекта отпадна и столицата на Ирландия Дъблин. Следващото първенство през 2024 г. отново ще се проведе по обичайния начин. Стадион „Уембли“ в Лондон пък е домакин на полуфиналите и финала на турнира, което според мнозина анализатори дава голямо предимство на англичаните.
Общият награден фонд за Евро 2020 ще бъде 370 млн. евро. Всеки от 24-те национални отбора, които ще участват в турнира, гарантирано ще получи 9,25 млн. евро. Победата в груповата фаза е на стойност 1,5 млн. евро, за равенство – 750 хил. евро. Освен това всеки отбор, достигнал до плейофите, ще получи 2 млн. евро. За достигане до четвъртфиналите – 3,25 млн. евро. За достигане до полуфиналите – 5 млн. евро. Отборът, който загуби на финала, ще получи 7 млн. Шампионът – 10 млн.

Ако европейският шампион спечели всички мачове в своята група, може да вземе 34 млн. евро. Пари се очаква да бъдат спечелени и от още нещо. Нидерландският диджей Мартин Гарикс, който представи официалния химн на Евро 2020 преди месец, се надява парчето да се превърне в хит и да донесе сериозна печалба на създатели и изпълнители. Песента се казва We Are The People и е с участието на музикантите от U2 Боно и The Edge.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани