Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Уверени в бъдещата си победа, талибаните изчакват изтеглянето на съюзниците от Афганистан

[post-views]
САЩ и талибаните са пред споразумение

За тях всичко е вече само въпрос на време. Талибаните вече се радват на „победата“ над американците и се готвят да поемат контрола над Афганистан, установявайки свръхстрог режим.

„Арогантните американци си мислеха, че могат да унищожат талибаните“, подсмихва се молла Мисба, командир на бунтовниците в провинция Газни, опустошена от битките в централните и източните региони.

„Талибаните обаче победиха американците и съюзниците им. И ако Аллах пожелае, щом си заминат американците, в Афганистан ще бъде установен ислямски режим“, отсича пред АФП човек, представил се като натоварен от бунтовниците да отговаря за здравеопазването в Газни.

Междуафганистанските преговори, започнали през септември в Катар, тъпчат на място. Междувременно талибаните се възползват от продължаващото изтегляне на американските сили, за да печелят терен.

От началото на май, когато операциите им навлязоха в нова фаза, те са поели контрол над най-малко трийсетина от общо към 400 окръга в Афганистан.

Въздушната подкрепа от американците отслабва и афганистанските сили се сражават, за да осигурят снабдяване за множеството предни постове, обкръжени от бунтовниците, което кара войските да напускат позициите си, особено из равнините.

Талибаните са поели контрол над два окръга в Газни – ключова провинция, разположена между две важни магистрали, свързващи столицата Кабул с южния град Кандахар – втория по големина в страната.

Талибаните вече присъстват почти във всички провинции и са обсадили редица големи градове.

Обезпокоителна стратегия, прилагана от тях и през 90-те години на миналия век, когато успяха да превземат едва ли не цялата страна и установиха свой режим, впоследствие паднал след намесата на САЩ през 2001 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани