Информационен център на Министерство на oтбраната

Успешна сертификация на формирования от Сухопътните войски

Успешна сертификация на формирования от Сухопътните войски

От 15 до 17 юни на учебен център “Дивдядово” – Шумен се проведе ротно тактико-специално учение на тема „Действия на механизирана рота за поддържане на сигурността в зоната за отговорност“.

Учението беше част от процеса на сертифициране на контингент към междинния резерв на операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“, в чийто състав влизат военнослужещи от 29-ти механизиран баталъон – Шумен към ЕЦНП – Плевен, както и военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово и 110-ти логистичен полк – Пловдив.

Целта на учението беше проверка на навиците и уменията от Националния поддържащ елемент за планиране на операции и управление на подчинените формирования и проверка на знанията и уменията на личния състав от механизираната рота за организиране и изпълнение на задачите по поддържане на сигурността в зоната на отговорност.

Първият ден на сертификацията започна с брифинг на помощник- националния командир на контингента, той и командир на националния поддържащ елемент подполковник Георги Георгиев, след което беше проведен строеви преглед и проверка по документи.

          През втория и третия ден се проведе тактико-специално учение с националния поддържащ елемент, механизираната рота и логистичната група.

По време на учението бяха демонстрирани способности по организацията и изпълнението на специфични задачи – охрана и патрулиране; изграждане и установяване на контролно пропусквателни пунктове /КПП/; отразяване на нападение срещу базата; медицинска евакуация и действия на формированията за бързо реагиране /QRF/.

Всички етапи бяха оценявани от комисия от Съвместното командване на силите и Сухопътните войски с председател подполковник Валери Игнатов в присъствието на контролна група от Щаба на отбраната с ръководител полковник Павел Мрънков.

Националният поддържащ елемент и механизираната рота получиха оценка „БОЕГОТОВ”.

Източник: landforce.armf.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top