Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсанти поразяваха мишените с танк Т-72

[post-views]
Курсанти поразяваха мишените с танк Т-72

Валерия ТОДОРОВА

Бъдещи офицери изпълниха първо контролно упражнение с щатен изстрел денем.

На Учебен полигон „Ново село” от 7 до 11 юни 20 петокурсници от специализация „Мотопехотни и танкови войски” на НВУ „Васил Левски” проведоха подготовка и

положиха един от практическите си изпити

Те изпълниха първо контролно упражнение с щатен изстрел денем с танк Т-72.  Бяха оценявани от комисия с председател полковник Владко Сидеров – доцент в катедра „Военни науки”, и членове подполковник доцент Румен Маринов, заместник-декан на факултет „Общовойскови”, и подполковник Николай Илиев, доцент в катедра „Военни науки”.

За курсантите имаше и една вълнуваща изненада – срещата с началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, който наблюдава моменти от тяхната стрелба с въоръжението на танк Т-72. След отчитане на резултатите бригаден генерал Караиванов отправи приветствени думи към курсантите, пожела им да вярват в силите си, да не се плашат от трудностите, да преодоляват житейските препятствия, да градят уверено своята военна кариера. И думите на бригаден генерал Караиванов, и общата снимка, за която застанаха заедно, е като благопожелание за бъдещите успехи на младите хора. Те бяха поздравени и от председателя на комисията  полковник Сидеров, който им благодари за положените старания и постигнатите резултати.

Подготовката и изпитът са

осигурени от Сухопътните войски

чрез Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, и с професионалната помощ на военнослужещите от 61-ви танков батальон на ЦПС. Стрелбите бяха наблюдавани от командира на Центъра за подготовка на специалисти полковник Любомир Вачев и от заместник-командира полковник Данчо Николов.

През петте дни на УП „Ново село” курсантите бяха придружавани от майор Ради Радев, който е асистент в катедра „Военни науки” и е техният преподавател по „Теория на стрелбата и танкоогневата подготовка”. Подполковник доцент Румен Маринов отбелязва, че въпреки пандемичната ситуация и спазването на противоепидемичните мерки подготовката на курсантите е преминала успешно, което пролича по време на стрелбите. „Видяхме невероятното старание и усърдието при изпълнението на щатния изстрел. В началото е допустимо да има боязън и притеснение, свързани с изпълнението на такъв изстрел, но те са преодолени чрез практическата подготовка на УП „Ново село”. И по време на изпита виждаме въодушевлението, самочувствието, които са продиктувани от досега с машините, поразяването на целите, добрия синхрон с командира и с механик-водача на танка”, е констатацията на подполковник Маринов. Той посочи, че три от момчетата са с бащи офицери, което показва, че има и фамилна приемственост във военната професия.

Един от тях е курсант-старшина Диян Янъков, който заяви: „За мен е чест и отговорност да бъда

следващо поколение танкист

като моя баща. Още през детските години бях впечатлен от военната служба, от излъчването, което има един офицер, от комбинацията на чест и дълг. В края на петата година от обучението изпитвам удовлетворение от всички положени усилия и с нетърпение очаквам придобиването на първото ни офицерско звание – лейтенант”.

Курсант-старшина Наталия Илийкова е единственото момиче в този клас. Тя е от Троян, в семейството ѝ няма военен, но това е професия, която я привлича. Доволна е от поразените цели с танк Т-72. Приема, че основата към бъдещата професия е наученото в университета и това са „ред, дисциплина, работа в екип, изграждане на лидерски умения, вземане на бързи решения в екстремални ситуации”. В потока на разговора става дума за отличното представяне на курсантите на първата част от практическия изпит при стрелба с автомат „Калашников” и картечница „Калашников”, проведен край Велико Търново, за щатния изстрел с танк Т-72 на УП „Ново село”, за предварителната подготовка, която гарантира успеха, за предпочитанията, насочени към формированията, в които биха искали да служат. В разговора включваме и курсант-старшина Иван Карабобев, който е от Карлово и още от детските си години мечтае да стане военен. Това е провокирано и от факта, че през ученическите си години често е бил на различни обучения и мероприятия, провеждани в 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Доволен е от своя избор

и обобщава: „Благодарен съм, че във военния университет придобих знания и умения, които да използвам в бъдещата си служба”.

Подполковник Николай Илиев е класният ръководител на завършващите курсанти. С видима симпатия уточнява, че те са амбицирани и добре мотивирани, че имат добри взаимоотношения, че се поддържат и това ги прави добър колектив, че са чудесни млади хора, които виждат бъдещото си развитие в армията. „От първия ден на постъпването досега те са в пълен състав – 20 постъпиха, 20 и завършват, и то успешно. Имаме и отличник на класното, който е и отличник на випуска – курсант-старшина Красимир Йорданов. Удостоен е с академичната награда „Трети март”, която се присъжда от Община Велико Търново. Наградата е комплексна, не само за успех, а и за цялостното представяне по време на петгодишното обучение в университета. Курсант-старшина Красимир Йорданов няма нито едно наказание, има само поощрения, участвал е в учения зад граница, в обучения по ЕРАЗЪМ+, в научни форуми и конференции”, изтъква полковник Илиев.

Курсант-старшина Красимир Йорданов признава, че получаването на наградата „Трети март” на плаца на училището пред строя на целия личен състав е наистина вълнуващо събитие и емоцията е голяма. А полагането на държавните изпити е върхов момент в тяхното обучение и мобилизацията за този финален етап е максимална и при него, и при неговите колеги. „Всички работим в тази посока – отлични резултати и успешно завършване. А стрелбата с танк Т-72 на УП „Ново село” е изпитание на възможностите и

удоволствие от постигнатото

Влизайки в машината, постигайки необходимите взаимодействие и синхрон с командира и механик-водача от танковия екипаж, и най-важното, поразявайки целите като мерач – това е запомнящо се преживяване”, споделя отличникът на випуска курсант-старшина Йорданов.  

Производството на випускниците е на 23 юли във Велико Търново. Броени дни след това те вече ще са в редовете на Сухопътните войски и ще отворят своите първи страници от бъдещата си военна кариера. Ще стъпят на наученото във военния университет, ще почерпят от опита, който имат военнослужещите в съответните формирования, ще се сблъскат с това, което е конкретната реалност, но най-важното е „да не губят себе си”, за да се осъществят като знаещи и можещи хора.

Най-ново

Единична публикация

Избрани