Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Русия връщат посланиците си

[post-views]
САЩ и Русия връщат посланиците си

Москва и Вашингтон почват стратегически диалог за контрола над въоръженията

САЩ и Русия са се договорили отзованите за консултации на двете страни посланици да се върнат на местата си. Дипломатическите ведомства ще започнат обсъждане на натрупалите се проблеми. Президентът Джо Байдън не го е канил да посети Белия дом и в това няма нищо необичайно, защото за такива визити трябва да съзрее ситуацията. Смятам го за премерен, балансиран, опитен човек. Това съобщи руският президент в началото на пресконференцията си след края на първите преки преговори с американския му колега Джо Байдън в Женева. „Нямаше никаква враждебност. По много въпроси се разминаваме, но разговорът беше конструктивен и се търсеше компромис.“ – добави Путин.

По въпроса за Украйна, мирния процес и евентуалното ѝ членство в НАТО, Путин каза, че темата не е била обсъждана в подробности и нагласата е да се следват Минските споразумения, а за членство в Алианса „няма какво да се обсъжда“.

FILE PHOTO: Russian Prime Minister Vladimir Putin (R) shakes hands with U.S. Vice President Joe Biden during their meeting in Moscow March 10, 2011. REUTERS/Alexander Natruskin/File Photo

„Договорихме се да започнем консултации за кибер сигурността. А за това кой какви ангажименти трябва да поеме, ще напомня, че американски източници твърдят, че най-много кибер атаки в света се извършват от територията на САЩ, Канада, две латиноамерикански държави и Великобритания“, заяви Путин.

На въпрос за това дали е обещал да прекрати натиска над опозицията и да освободи Алексей Навални – руският президент отвърна, че „този господин“ съзнателно е нарушил закона, започнал е да пуска филмчета в интернет и чак тогава се е наложило да бъде извикан и задържан.

Същевременно високопоставен представител на американската администрация коментира, че разговорите между двамата президенти не са донесли внезапен пробив в руско-американските отношения, но тонът им е бил прям, конструктивен, неконфронтационен и много делови.

„Нямаше някаква приповдигната атмосфера, имаше неща, по които ние не се съгласихме и такива, по които те не се съгласиха. Предстои ни много работа. Но, вижте, става дума как да продължим напред. Става дума за практически решения, по които в следващите половин или една година да видим дали и как ще имаме сигурност. Иначе не само САЩ, но и други държави ще се чувстват в несигурност“. Това каза Джо Байдън на своята пресконференция, която бе след тази на Путин.

Байдън съобщи, че е договорен стратегически диалог за изработване на механизъм за контрол на нови и усъвършенствани оръжия, които вече са на прага на въвеждане на въоръжение. Договорихме се да възложим на експертите си да се изработи общо разбиране кое е недопустимо и при какви случаи ще се реагира незабавно. Разговаряхме за това Арктика да е реално свободна зона, за Афганистан, за защитата на териториалната неприкосновеност на Украйна, за това какво да се направи след случилото се в Беларус, поясни още Байдън.

Най-ново

Единична публикация

Избрани