Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Още един шамар за Макрон: „Република, напред!“ – големият губещ на регионалните избори във Франция

[post-views]
Макрон ще помага на Зеленски с тежко въоръжение

Партията на френския президент Еманюел Макрон получи звучен шамар, този път на регионалните избори в страната. „Република, напред!“ печели едва 11 процента от гласовете.

Вотът в неделя беше белязан с рекордно ниска избирателна активност, като две трети от имащите право на глас, не са отишли да гласуват.

Големият победител от регионалните избори във Франция се очертава консервативната дясно-центриска Републиканска партия, която печели убедително пред сочените за фаворити- „Република, напред!“ на президента Еманюел Макрон и крайно-десния Национален сбор на Марин Льо Пен.

Независимо от това и двете партии успяха да прескочат 10 процентовата граница, което ще им даде право да участват и във втория тур на надпреварата. Френската социалистическа партия, както и Зелените също се класират за балотажа.

Основният акцент от вота обаче се поставя върху ниската избирателна активност, която повече политически субекти независимо дали „леви“ или „десни“, определят като притеснителна.

По-малко от година до президентските избори, проведения в неделя вот се разглежда като барометър за обществените нагласи.

Кой ще е големият победител от надпреварата ще стане ясно на 27 юни, когато е вторият тур на регионалните избори.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани