Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военноморските сили са партньори по проект „Внедряване на интегрирано българско морско наблюдение“

[post-views]
Министърът на отбраната и началникът на отбраната ще участват в церемония по залагане на кила на новия многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС

Работна среща по проект „Внедряване на интегрирано българско морско наблюдение (ИнБулМарС/InBulMarS), базирано на обща среда за обмен на информация за наблюдение на морската територия на ЕС (InBulMarS 2)“ се проведе на 23 юни.

Проектът „InBulMarS 2“ е пряко свързан с успешно завършилия през декември 2018 г. проект „Интегрирано българско морско наблюдение/ Integrated Bulgarian Maritime Surveillance (InBulMarS)“, финансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Координатор по проекта е Изпълнителна агенция „Морска администрация”, а Военноморските сили, заедно с Главна дирекция „Гранична полиция“, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, са партньори по проекта. Наблюдател на проекта е Държавна агенция „Национала сигурност“.

В срещата участваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите и ръководител на програмата за морско дело и рибарство 2014 г. – 2020 г. – Георги Събев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ к.д.п. Живко Петров, Джанлука Лураши – служител от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), и други заинтересовани страни по проекта.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов откри форума, а капитан I ранг Ангел Вълчев – началник на отдел в Щаба на ВМС, представи дейността на Военноморските сили и ползите от интегрирането на системата.

На срещата бяха разгледани и аспекти за повишаване на способностите на Военноморските сили за постигане на морска ситуационна осведоменост чрез подобряване на междусекторното взаимодействие и надграждане на възможностите на център „Военноморски координационен елемент“.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани