Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предупредителни изстрели срещу британски военен кораб

[post-views]
Предупредителни изстрели срещу британски военен кораб

Инцидентът е станал в Черно море близо до Крим

Руски военен кораб произведе предупредителни изстрели срещу британския разрушител „Дифендър“, който е „навлязъл в руски териториални води в Черно море“, а руски боен самолет хвърли бомби на пътя му. Това съобщи в сряда агенция „Интерфакс“, позовавайки се на изявление на руското министерство на отбраната. Според руските въоръжени сили изстрели са отправени от погранични кораби в 12,06 и 12,08, съответно московско и българско време, предупредителните бомби от самолет Су-24 – в 12,19 ч. Според агенция ТАСС британският военен аташе в Москва е извикан в министерството на отбраната заради инцидента.

Инцидентът е станал в района на нос Фиолент, на около 3 км от него и следователно от анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим. Тъй като анексията не получи международно признание, от международноправна гледна точка корабът е навлязъл в украински води. В непосредствена близост до мястото на инцидента е пристанището Севастопол – главна база на Черноморски флот на Русия.

Британското министерство на отбраната заяви, че руското съобщение не отговаря на истината, срещу „Дихендър“ не е стреляно и отхвърля твърденията за хвърлените бомби. „Смятаме, че руснаците провеждаха учения със стрелби в Черно море и предварително уведомиха морската общност за действията си“, пише министерството в „Туитър“. Британският разрушител е бил на посещение в украинското пристанище Одеса, след което се е отправил по най-краткия път към Грузия, която е на източния бряг на Черно море.

Малко по-рано в сряда началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов обяви на конференцията по сигурност, която тече в Москва, че активността на НАТО по море край руските граници „значително“ се е увеличила.

По-рано през седмицата Москва призова съюзниците от НАТО да се откажат от провеждането на учението Sea Breeze-2021, което трябва да се проведе от 28 юни до 10 юли на територията на Украйна и в акваторията на Черно море. Според руските власти това учение „ще поощри милитаристичните настроения в Киев. Междувременно Съветът на ЕС реши да поднови с още една година санкциите срещу Русия заради анексията на Крим. Така те ще бъдат в сила до 23 юни 2022 г. Действащите в момента ограничителни мерки включват вноса в ЕС на продукти с произход от Крим или Севастопол, както и инфраструктурни или финансови инвестиции и туристически услуги на полуострова и в пристанищния град.

Най-ново

Единична публикация

Избрани