Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Махат от Капитолия във Вашингтон статуи на американци, свързани с робството

[post-views]
Мъж се вряза с кола в барикада пред Капитолия на САЩ, преди да се самоубие

Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект, който ще позволи премахването от Капитолия на бюст на Роджър Тейни – петият председател на Върховния съд, известен най-вече с решение в подкрепа на робството, – както и статуи на Джеферсън Дейвис и други видни фигури на Конфедерацията, предаде Асошиейтед прес.

285 членове на долната камара на Конгреса подкрепиха мярката, а 120 техни колеги бяха против. Всички демократи, както и 67 републиканци, гласуваха със „за“.

Миналата година Камарата на представителите вече одобри подобен законопроект, но той бе отхвърлен от контролирания тогава от републиканците Сенат. Сега застъпниците на инициативата се надяват резултатът да е различен, тъй като в Белия дом е президентът Джо Байдън, а горната камара на Конгреса на практика е контролирана от демократите с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис.

Сегашните правила не позволяват на конгресмените да демонтират статуи на Капитолия. В САЩ всеки щат има право на две статуи във федералния Конгрес, за да бъде отдадена почит на хора, изиграли важна роля в неговата история. Те може да бъдат заменени само при съгласието на законодателното събрание и губернатора на съответния щат.

Бюстът на Роджър Тейни ще бъде заменен с такъв на Тургуд Маршал – първият чернокож съдия във Върховния съд на САЩ.

През 1857 г. Тейни се произнася, че чернокожият Дред Скот е роб, а не гражданин, и затова няма право да заведе дело във федерален съд. Освен това той застъпва становище, че законодателство, ограничаващо робството в определени територии, е противоконституционно.

Свалените статуи ще бъдат върнати в щатите, които са ги изпратили.

Източник: Агенция Монитор

Най-ново

Единична публикация

Избрани