Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Начало на края на една война: САЩ и НАТО напуснаха база „Баграм“ в Афганистан

[post-views]
Година по-късно Байдън и Америка са обърнали страницата на изтеглянето от Афганистан

НАТО и САЩ вървят към обявяването на край на една от най-продължителните войни в историята си. През деня американското командване съобщи, че последните чуждестранни войници са напуснали военновъздушна база Баграм, край столицата Кабул. Опразването на комплекса е поредният сигнал, че изтеглянето на чуждестранни сили, да завърши по-рано от предвиденото.

По план процесът по изтеглянето на САЩ и НАТО от Афганистан трябваше да завърши на 11 септември, когато ще се навършат 20 години от терористичното нападение през 2001г, срещу кулите на Световния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона. Само преди ден, топ американски офицер, цитиран от агенция „Ройтерс“, заяви, че това може да стане още на 4 юли, когато е националният празник на страната Деня на независимостта. Топ американски офицери обаче се опасяват, че ускореното изтегляне може да изправи страната пред нова гражданска война. Много афганистанци също споделят тези опасения.

 „Ситуацията в Афганистан никак не е спокойна, американците си тръгват, а ние не знаем какво ни очаква в бъдеще.“

 „От една страна е хубаво, че си тръгват, от друга обаче нещата стават все по-лоши в Афганистан. Когато бяха тук имаше много работа, сега вече не.“

През последните месеци насилието в Афганистан отново взе рекордно високи нива, като нападенията на талибаните срещу правителствените сили станаха всекидневие. За жалост започналите преговори между централната власт в Кабул и бунтовниците в Доха вървят трудно, с това надеждата за постигането на дълготраен мир в страната избледнява с всеки изминал ден.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани