Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фронтоваци се поклониха пред паметта на полковник Каварналиев

[post-views]
Фронтоваци се поклониха пред паметта на полковник Каварналиев

Автор: Спиридон Спиридонов

На малък хълм, непосредствено до пътя за Валандово, на 3–4 км от Дойран, Република Северна Македония, се намира възстановеният паметник на полковник Константин Каварналиев. Големият български командир загива на 23 юни 1913 г. в боевете за Дойранските позиции по време на Междусъюзническата война. Там на 26 юни се проведе възпоминателна церемония. Панихида отслужиха свещеници от Струмишката епархия. Посланикът ни Ангел Ангелов приветства участниците и говори за приноса на полковник Каварналиев за спасяването на жителите от района по време на Междусъюзническата война. За възстановяването на паметника той посочи с благодарност имената на проф. Бождар Димитров, Красимир Узунов, ген. Михо Михов и Иво Антонов. Положени бяха венци и цветя от Министерството на отбраната, посолството ни в Скопие, консулството в Битоля, Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) и българи от Република Северна Македония. Тук бе и 12-годишният Димитър Янакиевски от Охрид с националния трибагреник. От 5-годишен той е с българското знаме всяка година по това време на почит пред делото и паметта на полковник Каварналиев. Лъчезар Генов, председател на Областната организация на СВВБ във Враца, разказа за свой родственик, загинал на Дойранските възвишения.

Участваха ветераните от Втората световна война: 99-годишният Николай Георгиев, 98-годишните Софи Пинкас, Иван Караджов и Михаил Андреев и 93-годишните Любен Ризов и Мария Стоянова. С тях и с останалите членове на Централното ръководство на СВВБ. Министерството на отбраната бе представено от Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание“. С нас бяха още посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов, военният и военновъздушен аташе подполковник Пламен Николов, помощник-военният аташе майор Росен Янев, генералният ни консул в Битоля Димитър Иванов и консулът полковник от запаса Илиян Кръстев. Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов за активна военно-патриотична дейност те бяха наградени с юбилеен медал „75 години от победата над фашизма“. За активна военно-патриотична дейност и съществен принос в изграждането на военни паметници с решение на Изпълнителното бюро на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните редник от запаса Венцислав Василев бе удостоен с престижното звание „Почетен член на СВВБ“ и юбилеен медал „75 години от победата над фашизма“. Той е автор и дарител на надписа на паметника на полковник Каварналиев.

Фронтоваците 98-годишният Иван Караджов и 93-годишният Любен Ризов поставят цветя във Военния мемориал в с. Ново село, Република Северна Македония
Фото Димитър Бебенов

С юбилейния медал бе удостоен и кметът на община Дойран Анго Ангов. Отличията връчи заместник-председателят на СВВБ доц. д-р Софи Пинкас. Подполковник Георги Георгиев, началник на Военното окръжие в Шумен, връчи почетен плакет от името на Областната организация на СВВБ, чийто заместник-председател е, на подполковик Пламен Николов в знак на благодарност за отличната съвместна работа.

Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов за активна военно-патриотична дейност подполковник Пламен Николов бе удостоен с награден знак „Св. Георги“ – трета степен, а майор Росен Янев – с предметна награда „Сувенирен боен нож“ на поставка. Отличията връчи посланик Ангел Ангелов.

Паметникът на полковник Каварналиев е построен през 1917 г. от Девета Плевенска дивизия. Той е с надпис „Полковник Каварналиев, загинал за свобода и родина, от 9-ата Плевенска дивизия“. Около 50 години след това е взривен, като отломките му са разхвърляни наоколо. През 2000 г. гробът е осквернен от мародери. По инициатива на сдружение „Плиска” е възстановен, но не е получено разрешение от македонските власти за поставянето му. По-късно е взето решение да бъде преместен в родния град на полковник Каварналиев – Шумен. Паметникът е монтиран и открит тържествено през ноември 2009 г. и се намира западно от парковата зона на хотел „Шумен”. Все пак край Дойран той е възстановен, като е открит повторно на първоначалното си място на 1 август 2019 г.

Така днес героят има два паметника – в родния си град Шумен и на мястото, където е загинал геройски – край Дойран.
Предния ден преминахме през ГКПП „Златарево“, влязохме в Република Северна Македония и продължихме към Ново село. Посрещнаха ни военният и военновъздушен аташе на Република България в Скопие подполковник Пламен Николов и помощник- военният аташе майор Росен Янев. Съпровождаше ни кола на Военната полиция на западната ни съседка. В центъра на селото при табелата за водопада при Колешино завихме наляво. Продължихме направо до входа на селското гробище. Военният мемориал е от лявата му страна.

Пред паметника на полковник Константин Каварналиев край Дойран, Република Северна Македония

Там представителната група на СВВБ застана в едноминутно мълчание за загиналите. Подполковник Пламен Николов и подполковник Георги Георгиев поднесоха венец от името на министъра на отбраната Георги Панайотов, а ветераните доц. д-р Софи Пинкас и полк. Николай Георгиев – от името на членовете на СВВБ. За всички гробове на българските герои имаше карамфили. Някои от участниците във възпоминателната церемония намериха надгробните паметници на свои близки или земляци.
Военното гробище в с. Ново село, в полите на Беласица, е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Република Северна Македония след това в с. Цапари, Битолско. В него са погребани 71 военнослужещи от Втора Тракийска пехотна дивизия и 11-а Македонска пехотна дивизия, загинали по време на Балканските войни и Първата световна война. Днес то е в добро състояние. Това обаче далеч невинаги е било така. Изследователите припомнят, че след края на Първата световна война българската държава създава еднакви надгробни плочи, които с течение на времето достигат стадий на разруха. Занемареността, както и фактът, че в Ново село освен българи са погребани един сръбски пленник и двама сръбски жандармеристи, се оказват ключови за запазването на гробището. През 1966 г. кметът на Ново село го обявява за сръбско и по този начин на практика го спасява, след като в Югославия е издадена заповед за заличаване на българските военни гробища. Основен принос за възстановяваето му има проф. Божидар Димитров. Всяка година на 6 май тук има българи, които почитат паметта на загиналите.

Посещенията на исторически за бойната ни слава места зад граница е традиция за СВВБ и другите военно-патриотични организации. Те се извършват с пряката и непосредствена помощ на Министерството на отбраната и военните ни дипломатически мисии. Пандемията от корнавируса забави малко темпото, но това поклонение пред паметниците в западната ни съседка възобнови дейността. На дневен ред е автопоходът по пътя на Българската армия през Втората световна война. И отново с активното участие на нашите ветерани, които, макар и на тази възраст, проявяват забележителна издръжливост.

Най-ново

Единична публикация

Избрани