Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български военнослужещи с високи отличия от САЩ

[post-views]
Български военнослужещи с високи отличия от САЩ

Български военнослужещи получиха изключително високи държавни отличия от американския щат Тенеси. Това стана по време на работно посещение на главни сержанти от Националната гвардия на Тенеси във формирования и структури на Българската армия и Министерството на отбраната. Целта на посещението беше укрепване и задълбочаване на работните взаимоотношения между главните сержанти на оперативно и тактическо ниво, провеждане на методически срещи със сержантския състав от военните формирования в БА и обучаеми в професионалните сержантски колежи. Обсъдени бяха въпроси, свързани с професионалното развитие, обучението и подготовката на военнослужещите. Дискутирани бяха също и бъдещи съвместни инициативи по линия на сержантския и войнишкия състав.

Главните сержанти бяха приети и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов Фото Вяра Йовева-МО

„От 26 години участвам в Програмата за сътрудничество между България и американския щат Тенеси. През годините съм идвал многократно в страната Ви и от самото начало работим заедно. Сега водя със себе си човека, който ще ме смени, както и няколко колеги, на които ще предам това, което съм постигнал у вас, както и работата ми тук. Искам да ги представя на българските колеги и да им предам опита и взаимоотношенията, които съм изградил в командванията, формированията и структурите на БА и МО.“ Това каза специално за в. „Българска армия“ главният сержант на Сухопътния компонент на Националната гвардия на щата Тенеси Майкъл Джентри, на когото му предстои да се пенсионира. От името на министъра на отбраната той бе награден с награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ за заслуги в развитието на двустранното сътрудничество, както и по повод навършването на пределна възраст. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов му благодари за активната дейност и му подари армейски нож.
„Човекът, който ще ме смени, е главен сержант Джеймс Крокет. Основните предизвикателства, които стоят пред нас, е времето, което никога не е достатъчно, а също и планирането на финансово осигуряване, но най-голямото предизвикателство е да продължим да помагаме за развитието на българския сержантски корпус, както и за постигането на пълна оперативна съвместимост между нас като съюзници. Това е основното. Една от големите цели пред него е да успее да продължи в тези сложни времена онова, което вече е постигнато като успехи“, подчерта Майкъл Джентри. Той допълни, че му предстои пенсиониране и вече си е купил нова къща в околностите на Нешвил, столицата на Тенеси, както и че се оглежда за имот в България, плановете му включват да прекарва повече време по българското Черноморие.
По време на посещението български военнослужещи получиха най-високото военно отличие на Националната гвардия на щата Тенеси от името на губернатора и генерал-адютанта на щата. Наградени бяха командирът на Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен полковник Любомир Вачев, главният сержант на БА старшина Калин Крумов, главният сержант на Сухопътни войски старшина Любомир Ламбов и главният сержант на ВВС старшина Румен Петров, както и лейтенант Станимир Василев – бивш главен сержант и настоящ инструктор в ЦПС. Допълнително са осигурени и предвидени да се връчат същите отличия на главния сержант на СКС – старшина Петър Симеонов и бившия флагмански старшина на ВМС – мичман Тинко Димитров, който в момента е на международна длъжност до 2023 г.

Главните сержанти от щата Тенеси посетиха още военните формирования в Горна Малина, Чаралица, СКСО, Авиобаза Крумово, 4-ти артилерийски полк, професионалните сержантски колежи в Долна Митрополия и в Националния военен университет „В. Левски“ във Велико Търново, както и Единния център за начална подготовка в Плевен.
Страницата подготви Венцислав ЖЕКОВ

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани