Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отлична оценка за 42-рия контингент

[post-views]
Отлична оценка за 42-рия контингент
Тържествен марш начело с националния командир на 42-рия контингент полковник Павлин Велков

Искам отново да поздравя последния български контингент в мисията на НАТО в Афганистан с отличното изпълнение на задачата. Най-прекрасното нещо е, че се върнахте живи и здрави. Искам да припомня, че живеем във времена, когато отбраната на България, когато защитата на Отечеството започва не непременно от нашата граница, а понякога това започва на хиляди километри от страната ни.“ заяви в приветствието си министърът на отбраната Георги Панайотов на ритуала в Карлово по посрещането на 42-рия български военен контингент, участвал в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.

Официалната церемония започна с едноминутно мълчание в памет на повишения посмъртно в звание подполковник Валентин Терзиев от авиобаза „Граф Игнатиево” и в памет на загиналите български военнослужещи в мисии и операции и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време.

В словото си министър Георги Панайотов отбеляза, че контингентът е получил отлична оценка за участието си в мисията както от страна на ръководството на Министерството на отбраната, така от Щаба на отбраната и от нашите съюзници. Аз съм горд с вас, горд съм с това, че военнослужещите от Българската армия постигат все по-пълна оперативна съвместимост с нашите съюзници от НАТО. Само с вашите отлични постижения, само с една силна армия може да има спокойна и силна България, заключи министърът на отбраната.

През март ви изпратихме на мисия в Афганистан в сложна и динамична обстановка. Вие се справихте блестящо. Ако вашата мисия беше по-кратка, това не означава, че тя беше по-нискорискова и по-малко отговорна. Вие не само се прибрахте в пълен състав, в какъвто ви изпратихме, но и поставихте края на участието на Българската армия в операцията на НАТО „Решителна подкрепа“, каза в приветствието си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той припомни, че за близо 20 години 11 200 наши военнослужещи са били на мисия в Афганистан. През всичките формати на нашето участие там, при многото задачи и трансформации и предислоциране българският войник се е доказал, натрупал е опит, заслужил е уважението на съюзници и партньори. Вие, обърна се към воините началникът на отбраната, направихте така, че за нашата армия да се говори с уважение. Натрупаният опит и наученото в Афганистан са полезен фактор за запазване на нивото на оперативната съвместимост с нашите съюзници, за издигане на нивото на професионализма и за увереността на обществото, че Българската армия в сложната обстановка на сигурност в региона и света е достоен гарант и защитник на суверенитета и териториалната цялост. Бъдете на своя пост, мисиите и операциите зад граница продължават. Разчитам на вашия опит, завърши обръщението си към завърналите се воини от Афганистан адмирал Емил Ефтимов.

Приветствие поднесе и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.
Уверявам ви, че по време на мисията ние представихме достойно името на Българската армия, изпълнихме своите отговорности и ангажименти със самочувствие и показахме, че сме силни и непоколебими, открити и честни към своите партньори. Нито за миг по време на мисията ние не забравихме, че сме български воини. С всяко наше действие защитавахме доброто име на Република България и за пореден път представихме достойно Българската армия като сигурен партньор при изпълнение на задачи в международен формат под егидата на Алианса. Изминалото време бе изпитание на волята, ума и характера“ заяви в словото отговор националният командир на контингента полковник Павлин Велков.

Министърът на отбраната Георги Панайотов поздрави воините за отлично изпълнената мисия
Фото авторът

Той връчи националния флаг, развявал се пред щаб-квартирата на мисията „Решителна подкрепа” в Кабул (Афганистан), на командващия СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Знамето ще бъде предоставено на Националния военноисторически музей като символ на успешното българско участие в мисията на НАТО в Афганистан.

Военнослужещи от 42-рия контингент бяха наградени от министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командващия на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров и командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Отслужен бе молебен за здраве. Накрая завърналият се контингент премина в тържествен марш.

На церемонията бяха още командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков,
Калчо Атанасов – началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, председателят на Военен съд – Пловдив, полковник Асен Шопов, кметове на общини и населени места, представители на държавната и местната власт.
Преди церемонията по посрещането на 42-рия контингент министърът на отбраната и началникът на отбраната посетиха района на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, където командирът на бригадата им изнесе брифинг за формированието.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани