Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Георги Панайотов: Ремонтът на пистата за новите Ф-16 се бави с 6–8 месеца

[post-views]
Министър Георги Панайотов: Ремонтът на пистата за новите Ф-16 се бави с 6–8 месеца

Светлозар СТОЯНОВ

Венцислав ЖЕКОВ

Закъснява изграждането на инфраструктурата в авиобаза Граф Игнатиево

С 6–8 месеца може да се забави изграждането на инфраструктурата за новите изтребители Ф-16 в авиобаза Граф Игнатиево, стана ясно на пресконференция на министъра на отбраната Георги Панайотов вчера. Една от причините е, че не са осигурени 53 млн. лв. за ремонта на пистата за новия изтребител.

Служебният военен министър определи като неефективни поддържането и стопанисването на имоти с отпаднала необходимост на МО. Стана ясно още, че от всички договори за обществени поръчки, подписани от Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, 99% са извършени с авансово плащане.

Проверката в „Терем Холдинг“ ЕАД, която стартира в началото на мандата на служебния министър на отбраната, е установила, че фирмите под шапката на дружеството имат ограничени способности да извършват ремонти. В резултат на направените заключения за дружеството са предприети действия за смяна на неговия управителен съвет, съобщи министър Георги Панайотов.

В брифинга участваха (отляво надясно) зам.-министър Пламен Йорданов, министър Георги Панайотов, зам.-министър Александър Петков и зам.-началниците на отбраната ген.-лейт. Цанко Стойков и ген.-лейт. Димитър Илиев.
Фото Вяра Йовева

МО преотстъпва имоти за хотели, без да е търговско или инвестиционно дружество

Това установи проверка на военния министър Георги Панайотов

Като неефективно определи управлението по поддържане и стопанисване на имоти с отпаднала необходимост на Министерството на отбраната служебният военен министър Георги Панайотов пред журналисти. Имотите са над 1000 на брой, но концепция за поддържането и трансферирането им или визия за тяхното стопанисване, изработена в предходния мандат, липсва.

Годишните разходи на МО за тези имоти е около 23 млн. лв. „За какво се дават тези пари? За данъци, за охрана, за битови такси?“, попита риторично министър Панайотов.

През последната година са извършвани действия в една посока – отстъпено право на строеж поради необходимостта от жилища на военнослужещите и цивилните служители. Министър Панайотов се съгласи с този аргумент, но не и с втория, посочен от предишното ръководство на МО – изграждането на хотели. Той изрази учудването си кому е необходима подобна дейност, след като МО не е нито инвестиционно, нито търговско дружество.

„Поради неправилни, несвоевременни, неефективни действия или бездействия е нарушен законът за държавната собственост. Липсваше договор за задължителна застраховка пожар и природни бедствия на имоти публична държавна собственост в управление на МО и прилежащите му структури“, посочи още военният министър. „В същото време констатирахме, че съвсем преднамерено е било предвидено сключване на застрахователен договор за ретроактивно покритие на обхванати и заплатени щети със задна дата.“

Настоящото ръководство на Министерството е приело правила за управление на цикъла на обществените поръчки, в които е въведено задължително условие при провеждането на процедури за директно възлагане да се прави предварително проучване на възможни изпълнители, като това се обявява на профила на купувача. При определяне на прогнозната стойност и подготовката на документацията при директно възлагане задължително да се определят длъжностно лице или лица със съответната компетентност, които да представят становище относно прогнозната стойност на обществената поръчка.

Стартирала е и разработката на нови вътрешни правила, които засягат различни дейности по управление на държавните имоти, издаване на решения за използване на преместваеми обекти, отстъпено право на строеж и т. н.

160 млн. лв. авансово получили фирми от МО без търг

От всички договори за обществени поръчки, подписани от Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ на МО, 99% са извършени с авансово плащане, съобщи министър Георги Панайотов. Общо 160 млн. лв. са възложени директно, без провеждане на търг, подчерта той. Едва 680 хил. лв. са заделени за фирми, които са селектирани въз основа на конкурс.

За изграждането на инфраструктурата за новите многоцелеви изтребители за българските Военновъздушни сили F-16 през 2020 г. на фирмите е плащано на 100% предварително под претекст, че тези средства трябва да се съхранят в МО. Въпреки това през януари и февруари т. г. пак са извършвани стопроцентови плащания, „без да е закован един пирон“, както образно се изрази министърът.

В резултат на това са предприети дисциплинарни действия по отношение на служители на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“.

След извършена проверка в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ директорът Валери Стоянов е освободен, съобщи още военният министър.

Нужни са още 53 млн. лв. за пистата на „Граф Игнатиево“

Необходими са още 53 млн. лв. за ремонта на пистата в авиобаза „Граф Игнатиево“,  заяви министърът на отбраната Георги Панайотов на брифинг в МО вчера.

Той изрази учудване от нечие управленско решение разходите по изграждането на пистата в авиобаза Граф Игнатиево да бъдат поети не от България, а от НАТО, без да са провеждани каквито и да било разговори или преговори в Главната квартира на Алианса. От Брюксел са ни уведомили, че това е национална отговорност, но са се съгласили да утроят финансирането от тяхна страна

Според Панайотов не е проведен международен конкурс с участници, които имат опит в изграждането на подобна инфраструктура.

Не е предвиден и супервайзър, който да следи координирането на проекта по модернизацията и изграждането на нова инфраструктура на „Граф Игнатиево“, за която са подписани общо 44 договора. Само по 15 от тях разплащането не е било 100% авансово. Строителни дейности се извършват само по три от контрактите, а останалите са на ниво идеен проект.

Министър Панайотов добави, че една от агенциите на НАТО е можело да бъде потърсена, за да осигурят супервайзър. „Ще видим, дали това е възможно на този етап или ние със собствени сили да свършим нещо“, посочи министърът, по чиито думи се търсят възможности как да се оправи „тази каша“, която ще доведе до закъснение на изпълнението на дейностите по проекта.

Уволняват управителния съвет на „Терем Холдинг“ ЕАД

Проверката в „Терем Холдинг“ ЕАД, която стартира в началото на мандата на служебния министър на отбраната Георги Панайотов, е установила, че фирмите под шапката на дружеството имат ограничени способности да извършват ремонт единствено на стара съветска военна техника. Това съобщи самият той пред журналисти.

За последно фирми от холдинга са били на печалба през 2017 г. За да поддържа останалите предприятия, „Терем“ е давал вътрешнофирмени заеми на стойност 42 млн. лв. с ДДС, които никога няма да бъдат върнати, подчерта министър Панайотов.

На фона на това финансово състояние ръководството на холдинга се е ползвало от социални облаги, задоволяване на социално-битови и културни потребности, командировки в чужбина с неясна цел, тъй като няма посочени резултати от тях, служебни автомобили са се използвали за лични цели, констатира министър Панайотов.

В резултат на направените проверки са предприети действия за смяна на управителния съвет „Терем Холдинг“ ЕАД.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани